“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Actie tegen alimentatieverzoeken bij kindontvoeringen

04 jun, 2018 | 2016-2020
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Onlangs werd bekend dat het steeds vaker voor komt dat een kind door een van de ouders naar het buitenland wordt meegenomen. De overheid kan vaak weinig doen om het kind terug te halen, maar legt wel loonbeslag als er alimentatie wordt geëist. Hier wil minister Sander Dekker van Rechtsbescherming iets tegen doen. Hij gaat hiervoor in gesprek met het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO).

Meer kinderontvoeringen

Het aantal kinderontvoeringen neemt toe. Bij het Centrum Internationale Kinderontvoering komen steeds meer meldingen binnen. Zo werden er in 2016 nog 251 kinderen naar het buitenland ontvoerd. In 2017 waren dit er 288. Daarnaast waren er nog eens 448 kinderen bij wie er een dreiging bestond dat zij meegenomen zouden worden naar het buitenland. Minister Dekken noemt het verschijnsel “hartverscheurend”.

Internationale relaties

Deze stijging komt waarschijnlijk vooral doordat er steeds meer internationale relaties ontstaan. Minister Dekker geeft aan dat het niet makkelijk is om kinderontvoeringen aan te pakken. Helemaal als het om landen buiten de EU gaat. Wel kan er iets gedaan worden aan de verzoeken om alimentatie die in Nederland bij het LBIO binnen komen. Op dit moment gaat het LBIO meteen vorderen en kan zelfs over gaan tot beslaglegging als de ouder in Nederland niet betaalt. Dit moet anders.