Verandert er iets belangrijks in jouw situatie of die van jouw ex? Dan kan het heel goed zijn dat je hiermee een goede reden hebt om de alimentatie aan te passen. Zo kan het bijvoorbeeld heel goed zijn dat jij minder alimentatie kunt gaan betalen als de ex meer is gaan werken. Maar wat nou als je hier pas maanden of zelfs jaren later achter komt? Kan de wijziging van de alimentatie dan ook met terugwerkende kracht plaatsvinden?
Wanneer verandert de alimentatie?
Na het uit elkaar gaan, gaat het leven door en zullen er in de loop der tijd belangrijke dingen veranderen. Veel veranderingen zullen ook invloed hebben op jouw financiële situatie of die van de ex. Voorbeelden daarvan zijn: het krijgen van een nieuwe baan of juist werkloos of arbeidsongeschikt worden, samenwonen (bij partneralimentatie), hertrouwen, een ‘nieuw’ kindje krijgen, het wijzigen van de omgangsregeling of bijvoorbeeld met pensioen gaan. In al deze situaties heb je een goede reden om de hoogte van de alimentatie aan te passen. Dit kan in goed overleg. Lukt dit niet, dan kun je de rechter vragen om de alimentatie opnieuw vast te stellen. Een advocaat kan je hierbij helpen.
Wanneer gaat de alimentatiewijziging in?
Komen jullie in goed overleg tot een nieuwe afspraak, dan kunnen jullie samen bepalen wanneer het nieuwe bedrag in gaat. Verloopt de alimentatiewijziging via de rechter, dan is het vaak de vraag welke ingangsdatum de rechtbank aan dient te houden. Vooral omdat zo’n procedure best wat tijd kan kosten is die ingangsdatum belangrijk. In de praktijk blijkt dat hier wisselend mee om wordt gegaan. De rechter heeft daarbij de vrijheid om zelf te besluiten wanneer de wijziging ingaat.
Met terugwerkende kracht
Dat de rechter zelf kan bepalen wanneer de wijziging ingaat, betekent ook dat de rechter ook kan besluiten om de wijziging met terugwerkende kracht in te laten gaan. In dat geval zal de alimentatieontvanger een deel van de al ontvangen alimentatie terug moeten betalen aan de alimentatiebetaler. Dit kan soms voor grote problemen zorgen, aangezien het geld vaak al is uitgegeven.
Dit zorgt ervoor dat het niet vaak voor komt dat rechters de alimentatie met terugwerkende kracht wijzigen. Het moet echt redelijk zijn dat het betaalde geld terugbetaald moet worden. In de praktijk gaat het dan vaak om situaties waarin de ex moedwillig heeft gelogen over zijn/haar situatie of expres heeft verzwegen bijvoorbeeld al twee jaar lang fulltime te werken.
Indienen verzoekschrift
Alimentatie wijzigen met terugwerkende kracht gebeurt dus niet veel. In de meeste gevallen besluiten rechters om de wijziging in te laten gaan op de datum dat het verzoekschrift is ingediend. Dit omdat de alimentatieontvanger vanaf dat moment rekening heeft kunnen houden met een eventuele wijziging van de alimentatie.
Hulp nodig bij wijzigen alimentatie?
Wil jij weten of je een goede reden hebt voor het aanpassen van de alimentatie en wat jouw kansen zijn om dit met terugwerkende kracht te laten plaatsvinden? Wij geven je graag gratis advies over jouw persoonlijke situatie. Bel daarvoor gerust met onze juridische medewerkers op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of neem contact met ons op via het contactformulier.