“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Alimentatieplicht binnen EU aangescherpt

13 nov, 2008 | 2000-2009
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Het wordt in de toekomst eenvoudiger alimentatie te innen van een ex-partner die in een ander EU land woont. Dit hebben de ministers van Justitie bereikt in een akkoord. Er is in het vervolg geen apart bevelschrift meer nodig om beslag te leggen op tegoeden in de EU lidstaten. Alleen degenen die naar Groot-Brittannië vluchten om te ontkomen aan de verplichte betaling van alimentatie hebben nog een kans. Voor de overige 170.000 echtscheidingen per jaar met een grensoverschrijdend karakter is er geen ontsnappingsmogelijkheid.

Voor de betrokken ex-partner loont het niet meer om over de grens te gaan wonen met het doel te ontsnappen aan de onderhoudsplicht voor ex-vrouw of kinderen. Zodra het akkoord in werking treedt, zal een gerechtelijke beslissing uit het ene land in een ander land kunnen worden afgedwongen, zonder tussenkomst van een rechtbank.

In hetzelfde akkoord is ook afgesproken welk recht en welke rechter bevoegd zijn inzake Europese alimentatiezaken. Bovendien is er een voorstel verwerkt om het eenvoudiger te maken buiten de landsgrenzen te scheiden.