“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Partneralimentatie straks niet meer aftrekbaar?

31 okt, 2017 | 2016-2020
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Het nieuwe kabinet presenteerde onlangs zijn nieuwe plannen omtrent de belastingen. Deze nieuwe plannen kunnen behoorlijk veel invloed hebben op de draagkracht van veel alimentatiebetalers.

Twee schijven

Het belastingstelsel zal, als het aan het nieuwe kabinet ligt, flink onder handen genomen worden. Van vier belastingschijven voor werkenden willen zij naar twee schijven. Een schijf tot 68.600 euro met een belastingtarief van 36,93 procent. En een tweede schijf voor mensen met inkomens vanaf 68.600 euro met een tarief van 49,5 procent.

Aftrekbaar

De aftrekposten die er zijn, zijn straks alleen nog aftrekbaar tegen het lage tarief. Hierbij kun je denken aan de hypotheekrente, zorgkosten, studiekosten maar ook partneralimentatie.  Dit kan voor alimentatiebetalers heel wat gevolgen hebben. Iemand die nu in de hoogste schijf van 52 procent valt mag de partneralimentatie nu nog tegen dat tarief aftrekken. Dit zal straks dalen tot 37 procent. Dit kan deze persoon honderden tot duizenden euro’s per jaar gaan kosten.

Herberekenen

Een wetswijziging die zoveel impact kan hebben op de draagkracht kan ook een goede reden zijn om de alimentatie opnieuw onder de loep te nemen. Een lager fiscaal voordeel is op zich een goede reden voor een verlaging van de alimentatie. De ellende hierbij is dat het mensen vaak niet lukt om in goed overleg tot nieuwe afspraken te komen. Dit betekent dat partneralimentatie-betalers naar de rechter moeten om een verlaging te verzoeken. Dit brengt weer de nodige kosten met zich mee.

Of de maatregel ook echt doorgaat is op dit moment nog niet bekend. Zodra we hier meer over weten, zullen wij hier weer verslag van doen.