“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Kindgebonden budget is geen inkomen

01 aug, 2017 | 2016-2020
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

De Hoge Raad bepaalde onlangs dat de hoogte van de partneralimentatie niet mag worden verlaagd omdat een ouder al kindgebonden budget ontvangt. Het kindgebonden budget mag niet gezien worden als inkomen en mag de onderhoudsbijdrage voor de ex-partner niet beïnvloeden. Een lagere rechter legde deze vraag voor aan de raad in een lopende procedure.

Kindgebonden budget en alimentatie

Wanneer het kindgebonden budget als inkomen wordt gezien dan kan de partneralimentatie lager kunnen uitvallen bij het berekenen van de hoogte hiervan. Dit kan grote consequenties hebben. Daarom heeft het gerechtshof in Den Haag de Hoge Raad ingeschakeld.

Uitspraak Hoge Raad

Volgens de Hoge Raad is het kindgebonden budget bedoeld voor de kinderen. Het kindgebonden budget is niet bedoeld om de ex-partner te ondersteunen in het levensonderhoud. De behoefte van de ex-partner verandert dus niet door het krijgen van een kindgebonden budget. De partneralimentatie wordt dus op de normale manier berekend en hierbij neemt men het kindgebonden budget niet mee in het inkomen.

Hulp bij berekening

Het berekenen van zowel de partner- als kinderalimentatie is lastig. Er zijn veel zaken waar men rekening mee moet houden. Op onze site staat een gratis berekenmodule die jullie een indicatie kan geven met betrekking tot de hoogte van de alimentatie. Wij raden echter altijd aan om een officiële berekening te laten maken waarbij rekening wordt gehouden met jullie persoonlijke omstandigheden. Meer weten? Bel ons op werkdagen op 088-6002803 ( gebruikelijke belkosten ) of vul ons contactformulier in.