“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Lagere aftrek alimentatie reden voor alimentatieverlaging

13 sep, 2019 | 2016-2020
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Betaal je partneralimentatie, dan mag je een deel hiervan aftrekken van de belasting. Vanaf 1 januari 2020 wordt deze aftrek een stuk lager. Een goede reden voor alimentatiebetalers om een verlaging van de alimentatie te vragen aan de rechter.

Fiscale aftrek

Het kabinet heeft besloten om de fiscale aftrek van de partneralimentatie in stappen te verlagen. Op dit moment is deze aftrek 51,95 procent. Dit wordt uiteindelijk teruggebracht tot 37 procent in 2023. Hierdoor gaan alimentatiebetalers onder aan de streep flink meer betalen. Dit gaat om honderden tot duizenden euro’s.

Naar de rechter

Deze verlaging van de fiscale aftrek is een goede reden om een verlaging van de alimentatie te vragen. Experts verwachten dan ook dat heel wat mensen hiervoor naar de rechter zullen stappen. De kans dat de rechter een verlaging toewijst is groot. Uiteindelijk zullen de alimentatieontvangers dus de dupe zijn van deze belastingmaatregel. In het ergste geval gaan zij zo’n 20 procent minder alimentatie ontvangen en leveren zij er qua inkomen honderden euro’s op in. Het is wel belangrijk om te weten dat het ondernemen van actie voornamelijk interessant is voor mensen met een hoger inkomen van boven de 68.500 euro per jaar. De lagere of middeninkomens zullen weinig merken van de wijziging.

Problemen door nieuwe regels

Dezelfde experts voorzien heel wat problemen en roepen het kabinet op om af te zien van de nieuwe regels. “Om de inkomensachteruitgang op te vangen zal de alimentatiegerechtigde zorg-, huur en andere toeslagen aanvragen of moet er een beroep worden gedaan op een aanvullende uitkering. Dat gaat de schatkist fors meer geld kosten,” vertelt Alexander Leuftink, voorzitter van de vereniging familie- en erfrechtadvocaten & scheidingsmediators vFAS. Daarnaast zullen de duizenden rechtszaken die worden verwacht de werklast voor de rechtspraak flink verhogen en ook dat zal het nodige gaan kosten.