“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wat als mijn ex zijn baan opzegt en de alimentatie niet meer kan betalen?

13 jan, 2021 | 2021
9,5
Klanten vertellen

1387 beoordelingen

Verandert er iets belangrijks in jouw omstandigheden of in die van de ex, dan kan dat een reden zijn om de alimentatie daarop aan te passen. Betaalt de ex alimentatie en raakt hij/zijn zijn/haar baan kwijt, dan is dit op zich een goede reden om de alimentatie te verlagen. Maar is dit ook het geval als de ex uit zichzelf zijn/haar baan opzegt? Wij zochten het voor je uit.

Welk stappenplan hanteert de rechter?

Kunnen jullie samen tot een nieuwe afspraak komen, dan is er natuurlijk niet zoveel aan de hand. Lukt dit niet, dan zal de rechter uiteindelijk een knoop moeten doorhakken. Toch kan je vaak al aardig van te voren voorspellen wat er gaat gebeuren. De rechter hanteert namelijk een vrij duidelijk stappenplan. Met dit stappenplan kan ook jij snel zien of de ex kans maakt op een verlaging of niet.

In het stappenplan beantwoordt de rechter de volgende vragen:

    1. Is het verminderen van de inkomsten te wijten aan de alimentatieplichtige (is het zijn/haar eigen schuld of keuze)?
      Nee: In dat geval heeft de alimentatiebetaler een goede reden om de alimentatie te verlagen.
      Ja: Ga verder naar vraag 2.
    2. Is het verminderde inkomen voor herstel vatbaar (kan de alimentatiebetaler zijn/haar zaakjes snel weer op orde hebben)?
      Ja: Het inkomensverlies blijft buiten beschouwing. Er is dus geen goede reden voor een verlaging van de alimentatie.
      Nee: Ga verder naar vraag 3.
    3. In hoeverre is het rechtvaardig om (deels) rekening te houden met het wegvallen van het inkomen? Had de betaler iets kunnen doen om te voorkomen dat hij/zij het inkomen zou kwijtraken? Is er bijvoorbeeld sprake van pech, een ongeluk of een samenloop van omstandigheden? Daarnaast bekijkt de rechter ook of de alimentatiebetaler niet opzettelijk zijn/haar baan heeft opgezegd om onder de betaling van de alimentatie uit te komen. Mocht het toch om overmacht gaan, dan zal de rechter een wijziging van de alimentatie wel toelaten. Zo niet, dan gaat de rechter verder naar vraag 4.
    4. Kan de alimentatiebetaler na de betaling van de alimentatie nog zijn eigen kosten om te leven betalen?
      Ja: Dan is er geen reden voor een wijziging.
      Nee: We gaan verder naar vraag 5.
    5. Komt de alimentatiebetaler bij een berekening van de draagkracht onder de 90% van de voor hem/haar toepasselijke bijstandsnorm?
      Ja: Dan is er een goede reden om de alimentatie aan te passen.
      Nee: We gaan verder naar stap 6.
    6. De rechter kan alsnog besluiten om rekening te houden met de daling van het inkomen als de alimentatiebetaler hier goede argumenten voor heeft. Het besluit van de rechter moet hierbij wel goed gemotiveerd worden.

Wordt de alimentatie nou wel of niet verlaagd als de ex zijn/haar baan opzegt?

Al met al komt het er eigenlijk op neer dat het niet de bedoeling is dat mensen, zonder goede reden, uit zichzelf hun baan opzeggen. Tenminste… dit mag niet ten kosten gaan van de alimentatie. Een verlaging zal alleen worden goedgekeurd door de rechter, als de alimentatiebetaler door het wegvallen van het inkomen financieel in de problemen komt. Krijgt de alimentatiebetaler ontslag, dan is het een ander verhaal. In dat geval is dit, in de meeste gevallen, niet aan hem/haar te wijten, waardoor een verlaging van de alimentatie wel mogelijk is. Wel is het zo dat de rechter hierbij rekening houdt met de vraag of er een transitievergoeding is uitgekeerd. Zo ja, dan zal de rechter in veel gevallen besluiten dat deze transitievergoeding eerst opgemaakt moet worden voor er een alimentatieverlaging komt.

Hulp nodig?

Besluit jouw ex om een alimentatieverlaging te vragen, dan kan je hier wel wat hulp bij gebruiken. Neem voor vrijblijvend advies gerust contact op met onze juridische medewerkers. Zij kijken hoe je hier het beste mee om kunt gaan en helpen je op weg.