“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Bezuinigingen rechtsbijstand onzeker

23 jan, 2015 | 2010-2015
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

De plannen om 85 miljoen euro te bezuinigen op de rechtsbijstand zijn verworpen door de Eerste Kamer.

Bezuinigingen rechtsbijstand

Het kabinet was van plan om 85 miljoen euro te bezuinigen op de vergoedingen die de overheid betaalt aan mensen die onvoldoende geld hebben om een rechtszaak te starten. Dit zou inhouden dat het gebruik van gesubsidieerde rechtsbijstand heel wat duurder zou worden, waardoor het recht onbereikbaar zou worden voor een heleboel mensen. Het bezuinigingsplan stuitte al op veel weerstand in advocatenland. Veel advocaten gaven zelfs al aan te stoppen met het verlenen van gesubsidieerde rechtsbijstand, omdat de inkomsten nihil zouden zijn.

Motie bespreken

De motie tegen dit voorstel van het CDA werd door de meerderheid gesteund. Er zal een alternatief moeten komen voor de voorgenomen korting op de gefinancierde rechtsbijstand. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie zei dat hij de motie gaat bespreken in het kabinet en het parlement nader zal berichten hoe hiermee om wordt gegaan.

Advocaten

De motie zorgt voor opluchting bij de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. "Dit stemt tot vreugde. Het is een duidelijk signaal richting de staatssecretaris", aldus voorzitter Bart Nooitgedacht.