“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wijzigen alimentatie met terugwerkende kracht

04 sep, 2018 | 2016-2020
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Mensen die de alimentatie willen aanpassen vragen vaak aan ons of dit ook met terugwerkende kracht kan. Dit is helaas zelden mogelijk. In veel gevallen zal de rechter aangeven dat je dan maar eerder aan de bel had moeten trekken. Toch is er onlangs een uitspraak geweest, waarbij de wijziging met terugwerkende kracht werd doorgevoerd.

Uit elkaar

In 2012 gingen een man en een vrouw uit elkaar. Via de rechter werd vastgesteld dat de man 185 euro kinderalimentatie en 350 euro partneralimentatie moest gaan betalen. Al snel na de scheiding kwam de man echter in financiële problemen. Hij kon de alimentatie niet opbrengen, maar had dit in de rechtszaal niet duidelijk kenbaar gemaakt. Ook was hij er niet van op de hoogte dat hij in hoger beroep kon tegen de uitspraak.

Bewind

Hij kwam bij een bewindvoerder terecht. Hier gaf hij aan wat hij betaalde aan alimentatie, maar ook de bewindvoerder verzuimde aan te geven dat meneer een wijziging kon aanvragen. Hij kon de alimentatie niet betalen en maakte dit ook niet over, waardoor zijn schuld alleen maar groter werd.

Gemeente

Uiteindelijk kwam hij onlangs bij de gemeente terecht met zijn verhaal en wezen zij hem erop dat hij een wijziging kon aanvragen. De man nam een advocaat in de arm. Als snel bleek dat het totaal onduidelijk was waar de bedragen die in 2012 waren vastgesteld op waren gebaseerd en dat meneer inderdaad een te laag en een erg wisselend inkomen had, waardoor hij het niet kon betalen. De rechter stelde meneer in het gelijk en de alimentatie werd met terugwerkende kracht aangepast. Dit kon mede doordat meneer de alimentatie überhaupt nooit had betaald. Hierdoor hoefde de rechter geen rekening te houden met de terugbetalingsplicht van de ontvanger, waardoor het makkelijker was om de wijziging met terugwerkende kracht toe te passen.

Herberekenen

De rechtbank besloot de alimentatie voor de afgelopen jaren opnieuw te berekenen. Zo werd de kinderalimentatie voor 2014 vastgesteld op 90 euro per maand, in 2015 op 67 euro per maand en vanaf 2016 op 25 euro per maand. De partneralimentatie werd vanaf 2014 nihil gesteld.