“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Is de indexering alimentatie verplicht? En wat als mijn ex zich niet houdt aan deze afspraak?

30 nov, 2023 | 2023
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Ontvang jij alimentatie? Dan is de jaarlijkse indexering altijd een belangrijk onderwerp. Per 1 januari gaat de indexering in voor zowel de kinder- en partneralimentatie. We bespreken dit onderwerp en het gevolg van deze jaarlijkse aanpassing.

Wat houdt de indexering in?

Ieder jaar wordt de indexering van de alimentatie bepaald door de overheid. Dit is een percentage dat wordt verhoogd op de alimentatie die je ontvangt. De overheid stelt dit percentage vast op basis van de stijging op de lonen en prijzen in Nederland.

Is de ex verplicht de indexering door te voeren?

Ja, dit is volgens wet bepaald voor de kinderalimentatie. Je kunt wel afwijken van deze bepaling, maar dat moet dan schriftelijk worden vastgelegd.

Hoe bereken je de indexering?

Het is vrij gemakkelijk te berekenen. Je neemt het huidige alimentatiebedrag en vermenigvuldigd dit met het indexeringspercentage voor dat jaar. In 2024 is dat percentage 6,2 procent. We nemen als voorbeeld een bedrag van €300 euro per maand. In 2024 kom je dan uit op €318,60 door de volgende berekening: 300 * 1,062 = €318,60. Wij bieden echter ook een gratis tool om de alimentatie indexering te berekenen. Maak hier vooral gebruik van.

Wat als de indexering niet betaald wordt?

Als het alimentatiebedrag niet geïndexeerd wordt, kan de alimentatieontvanger dit tot vijf jaar terug vorderen. Houd dus zelf goed in de gaten aan ieder begin van het jaar dat je moet indexeren of de ex op de hoogte moet stellen van de indexering.

Kan ik achterstallige indexering nog vorderen?

Ja, als de ex afgelopen jaren niet geïndexeerd heeft kan je dit tot vijf jaar terug vorderen. Let er wel op dat de alimentatie door de rechter is bekrachtigd. Heb je dit niet gedaan? Dan kan een van onze advocaten je helpen. Vul ons contactformulier in en wij bellen je terug om jouw situatie te bespreken.

Conclusie

De indexering is een jaarlijkse verplichting die moet worden toegepast. Deze zorgt voor een stijging van het bedrag dat moet worden betaald of ontvangen wordt. Belangrijk is dat je dit zelf in de gaten houdt deze wijziging door te voeren. Om te voorkomen dat je achteraf met een hoge vordering te maken krijgt.