“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Coronacrisis en niet-wijzigingsbeding partneralimentatie

11 mrt, 2021 | 2021
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Maak je afspraken over de alimentatie, dan kan daar ook een niet-wijzigingsbeding in opgenomen worden. Dat betekent dat veranderingen die normaal gesproken gebruikt kunnen worden om de alimentatie te wijzigen (verandering van inkomen, nieuwe partner, kindje erbij) nu geen reden zijn om de alimentatie aan te passen. Maar wat nou als je door de coronacrisis jouw inkomen grotendeels kwijt bent en je de alimentatie niet meer kan betalen?

Partneralimentatie en niet-wijzigingsbeding

Rechtbank Rotterdam boog zich onlangs over een zaak betreffende partneralimentatie en een niet-wijzigingsbeding. Een man en een vrouw waren in 2018 uit elkaar gegaan en hadden in hun afspraak over de partneralimentatie inderdaad een niet-wijzigingsbeding opgenomen. De man had een goed inkomen en moest iedere maand €5000,- bruto aan de vrouw betalen als partneralimentatie. De man is echter werkzaam in de reisbranche. Hij stapte naar de rechter om de alimentatie, ondanks het niet-wijzigingsbeding toch te laten verlagen.

Zware eisen

De man gaf aan dat hij door de coronacrisis 90 procent van de omzet van zijn ondernemingen is kwijtgeraakt, terwijl de bedrijfskosten ondertussen gewoon doorlopen. Hij verklaarde dat hij zijn inkomen had moeten terugbrengen tot het minimumloon, waardoor er nu een dringende reden is om hem niet langer aan het niet-wijzigingsbeding te houden. Zelf stelde hij voor om de alimentatie terug te brengen naar €950 euro per maand. Een heel plausibel verhaal, maar uit de uitkomst blijkt wel dat de rechtbank zware eisen stelt aan de partij die niet meer gehouden wil worden aan het niet-wijzigingsbeding.

Inzichtelijk maken

In dit geval kon de man niet voldoende inzichtelijk maken hoe het precies zat met zijn inkomen en vermogen. De rechtbank kreeg geen duidelijke cijfers over zijn inkomen en vermogen voor de crisis en de situatie van nu. Daarnaast liet hij ook niet zien welke bedragen hij nu precies op zijn bankrekening ontvangt. Hierdoor kan de rechtbank niet vaststellen in hoeverre de man erop is achteruit gegaan qua inkomen en of hierdoor de noodzaak is ontstaan om af te wijken van het niet-wijzigingsbeding. Het verzoek van de man werd dan ook afgewezen door de rechter. Hij moet de alimentatie gewoon blijven betalen.

Goede advocaat

Alleen het feit dat jouw inkomen is gedaald, is in dit geval dus geen goede reden om je niet aan het niet-wijzigingsbeding te houden. Had de man zijn zaak beter onderbouwd met de nodige cijfers, dan was de uitkomst welllicht anders geweest. Laat je in dit soort zaken dan ook altijd bijstaan door een goede advocaat die weet wat er nodig is om tot een goede uitkomst te komen. Ben jij op zoek naar zo’n advocaat? Vertel ons jouw verhaal en wij weten precies wie jou het beste kan helpen!