“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Kinderalimentatie ook voor stiefkind

12 dec, 2017 | 2016-2020
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Op dit moment hoeft er bij het uit elkaar gaan geen kinderalimentatie betaald te worden voor een stiefkind. Cees van Leuven, raadsheer bij het gerechtshof van Den Bosch is van mening dat dit veranderd moet worden. Stiefouders zouden na een scheiding ook kinderalimentatie voor hun stiefkind moeten betalen. Hij pleit voor een wetswijziging die dit mogelijk maakt.

Maatwerk

“Op dit moment kunnen we geen maatwerk toepassen als een kind lange tijd in een stiefgezin heeft gezeten. Het is vreemd dat een stiefouder nu wel om een omgangsregeling kan vragen, maar dat er geen sprake is van alimentatie. Het zou logisch zijn dat de stiefouder ook financieel gedeeltelijk verantwoordelijk blijven voor het kind”, zo zegt Van Leuven in het programma Zembla.

Oneerlijk

Krijgen ouder en stiefouder samen nog een kind en gaan zij uit elkaar, dan zal er voor dit biologische kind wel kinderalimentatie betaald moeten worden. Dit terwijl er voor het stiefkind geen sprake is van alimentatie. Dit kan op de kinderen heel oneerlijk over komen.

Samengestelde gezinnen

De uitspraak van Ven Leuven komt op een moment dat er steeds meer samengestelde gezinnen komen. Stellen gaan steeds vaker uit elkaar om vervolgens een nieuw , samengesteld, gezin te vormen met een nieuwe partner. Wat dat betreft verandert de Nederlandse samenleving snel. De wetgeving zal hierop aangepast moeten worden. Of dit door de politiek ook wordt opgepakt is nog onbekend.