“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wat zijn verblijfsoverstijgende kosten eigenlijk?

03 feb, 2022 | 2022
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie kinderen? Dan zullen jullie iets moeten afspreken over de kinderalimentatie. Onder de kinderalimentatie vallen in principe alle kosten voor de kinderen die je maakt voor de dagelijkse verzorging. Hierbij kun je denken aan eten, een dag boven het hoofd, gas, water, licht, kleding. Eigenlijk alle eerste levensbehoeften. Dan zijn er ook nog verblijfsoverstijgende kosten. Wij leggen je uit hoe dit zit en wie er voor deze kosten opdraait.

Wat zijn verblijfsoverstijgende kosten?

Verblijfsoverstijgende kosten zijn eigenlijk allerlei extra kosten waar je mee te maken krijgt als je kinderen hebt. Een deel van deze verblijfsoverstijgende kosten moet worden betaald uit de kinderalimentatie. Hierbij kan je denken aan nieuwe schoenen, schoolgeld, de kapper, contributie voor sportclubjes, een telefoonabonnement, muziekles en een instrument en kosten voor openbaar vervoer naar school.

Bonnetjes inleveren

Toch komt het maar al te vaak voor dat de alimentatieplichtige ouder naast de alimentatie ook nog een deel van deze verblijfsoverstijgende kosten betaalt. Dit mag, maar is niet verplicht. Onlangs is er zelfs een zaak geweest waarbij de verzorgende ouder weigerde de verblijfsoverstijgende kosten te betalen vanuit de kinderalimentatie. De alimentatiebetaler betaalde dus eigenlijk bijna alles. De rechter besloot dat dit geen eerlijke situatie was en gaf de alimentatiebetaler toestemming om de kinderalimentatie te verlagen.

Welke kosten vallen niet onder verblijfsoverstijgende kosten?

Niet alle extra kosten voor een kind vallen onder de verblijfsoverstijgende kosten. Stel jouw kind is bij jou en wil graag een goudvis. Op dat moment is het jouw besluit om een vis, een kom en voer aan te schaffen. Jij maakt zelf die keuze en het is geen noodzakelijke aankoop. Deze kosten komen gewoon voor jouw eigen rekening. Ook als jij van mening bent dat jouw lieve zoontje echt een nieuwe Playstation heeft verdiend, zal je deze zelf moeten betalen. Wil jij graag iedere week een avondje weg en heb je hier oppas voor nodig? Dan is ook dat jouw eigen keuze en zal je de oppaskosten zelf moeten betalen.

Discussies over kosten

Helaas ontstaan er regelmatig discussies over wat er nou wel en wat er niet onder de kinderalimentatie valt. Eigenlijk is het een kwestie van logisch nadenken. Is de aankoop iets wat een kind echt nodig heeft, dan valt dit onder de kinderalimentatie. Is het iets dat niet echt noodzakelijk is, dan zal de betreffende ouder de kosten zelf moeten betalen.

Komen jullie hier samen niet uit? Neem dan gerust contact met ons op voor juridisch advies.