Advocaten staken tegen bezuinigingen op rechtsbijstand.

25 november 2013

Afgelopen week legden tal van advocaten het werk neer om te staken tegen de bezuinigingen op de rechtsbijstand. In totaal wordt er 85 miljoen euro bezuinigd op de gefinancierde rechtsbijstand. De protestactie werd ingezet door de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, maar ook andere pro-deo-advocaten waren van de partij.

Regen in de drup

De verhoging van de eigen bijdrage zal ervoor zorgen dat het recht voor sommige mensen onbereikbaar wordt. Zo kost het inschakelen van een advocaat bij een scheiding minimaal 335 euro. Eerder lag dit bedrag op 129 euro. Voor veel mensen is dit heel veel geld, waardoor zij andere wegen zoeken om de scheiding in te zetten. In sommige gevallen komen ze hierdoor bij mensen terecht die hen juist van de regen in de drup helpen, waardoor ze op een later tijdstip alsnog veel advocaatkosten moeten maken.

Alimentatieverlaging

Ook zorgt deze verhoging ervoor dat mensen die bijvoorbeeld kinder- of partneralimentatie betalen en dit niet meer kunnen opbrengen (door het kwijtraken van hun baan) het bedrag bijna onmogelijk kunnen laten bijstellen. Hierdoor ontstaan in sommige gevallen schrijnende situaties. Om tot een alimentatieverlaging te kunnen krijgen moet je advocaatkosten maken, maar die kan je niet betalen. Dit is een cirkel waar je niet of nauwelijks uit kan komen. Hierdoor raken mensen onnodig in de financiële problemen.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter