“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Help, ik kan de wettelijke alimentatie indexering/alimentatie niet betalen.

20 feb, 2023 | 2023
9,5
Klanten vertellen

1300 beoordelingen

Eerder schreven we al een bericht over de wettelijke alimentatie indexering van 2023. Elk jaar wordt de alimentatie verhoogd met deze wettelijke indexing. Het kan in deze tijd echter lastig zijn om deze alimentatie verhoging op te hoesten, laat staan de alimentatie voordat de verhoging plaatsvond te betalen. Hoe zit dit juridisch in elkaar en hoe ga je daar mee om? Hoe kan je het beste problemen voorkomen met je ex? Wij leggen je hier wat over uit.

Hoe hoog is de alimentatie indexering in 2023?

De alimentatie indexering is per 1 januari 2023 vastgesteld op 3,4%. Ieder jaar wordt deze indexering ingezet voor zowel kinder- als partneralimentatie. De reden voor deze verhoging is de stijgende kosten in levensonderhoud. De indexering is berekend op basis van de gemiddelde jaarlijkse loon- en prijsstijgingen in Nederland. De alimentatie verhoging is wettelijk geregeld. Ieder najaar wordt dit indexeringspercentage vastgesteld door de Minister van Veiligheid en Justitie.

Wanneer geldt de wettelijke indexering?

De wettelijke indexering is verplicht voor de alimentatiebetaler. Het gaat niet automatisch. Jullie moeten dit samen verhogen.

In twee situaties kan van de verhoging worden afgeweken:

  1. Als de rechter het in zijn beschikking heeft uitgesloten;
  2. Als het in onderling overleg in het scheidingsconvenant is uitgesloten.

Herinner je ex tijdig

De alimentatie betaler moet zelf het maandelijkse bedrag aanpassen. Vermoed je dat je ex het vergeet? Dan is het is verstandig om je ex bijtijds er aan te herinneren dat de indexering er weer aan komt. Dit voorkomt stress en irritatie. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je alimentatie moet terugvorderen.

Terugvorderen hoor ik je denken? Ja, dat is mogelijk als de ex zich niet houdt aan bijvoorbeeld de wettelijke indexering. Als jullie een beschikking hebben van de rechtbank of een bedrag hebben vastgesteld in een convenant, dan kun je de achterstand terugvorderen. Wij kunnen je hierbij helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Wat als je de alimentatie (indexering) niet kunt betalen?

Ben jij alimentatiebetaler en heb je minder te besteden dan voorheen dan is dit erg vervelend. Toch ben je verplicht de wettelijke indexering bovenop de vastgestelde alimentatie te betalen. Onderling kun je er wel voor kiezen om hier vanaf te wijken, dat is aan jullie. Jullie mogen dit in onderling overleg afspreken. Je doet er wel verstandig aan om dit schriftelijk vast te leggen. Wij adviseren om dit officieel te laten doen door bijvoorbeeld een mediator. Op deze manier kan de ex er later niet op terugkomen.

Mogelijkheden wijziging alimentatie

Er zijn ook situaties waarbij het inkomen blijvend veranderd is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je een nieuwe baan hebt en minder verdiend. Maar er zijn ook andere redenen om de alimentatie te herzien namelijk:

  • De zorgverdeling van de kinderen is niet meer hetzelfde;
  • Het inkomen van jouw ex-partner is veranderd;
  • Samenwonen of trouwen (kijk goed welke regels hier gelden en wanneer het betrekking heeft tot herziening);
  • Geboorte nieuwe kinderen;
  • Omgangsregeling is gewijzigd;
  • Inkomen van de ex is gestegen;
  • Meerderjarige kinderen die in eigen inkomsten kunnen voorzien;
  • Bepaalde lasten vervallen zoals hypotheekkosten.

Herberekening alimentatie

In bovenstaande gevallen is het altijd verstandig om je ex tijdig te informeren over de situatie. Laat vervolgens een herberekening maken. Onze specialisten maken graag een herberekening voor jou! Zo kan je aantonen welk alimentatie bedrag redelijk is.