“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Alimentatie niet betalen? Dan naar de gevangenis!

28 mei, 2019 | 2016-2020
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

In België heeft een rechter een opmerkelijke uitspraak gedaan. Een man weigerde een jaar lang halsstarrig om alimentatie voor zijn kinderen te betalen. De ex sleepte hem voor de rechter en met succes. De man kreeg een gevangenisstraf van een jaar opgelegd.

Familieverlating

Betaal je in België de kinderalimentatie niet, dan heet dit familieverlating. De man werd werd hier al twee keer eerder voor veroordeeld. Officieel moest hij 112 euro per maand aan zijn ex betalen voor het onderhoud van zijn twee minderjarige kinderen. Hij betaalde echter helemaal niets. Zijn ex-vrouw schakelde een aantal keren een gerechtsdeurwaarder in, maar die kon maar een beperkte gedeelte van het geld vorderen.

Gebrek aan verantwoordelijkheidszin

Uiteindelijk stapte de ex naar de rechter, nadat de man in 2014 ook al eens was veroordeeld voor familieverlating. De man kwam niet opdagen. De rechter was streng en verweet de man een gebrek aan verantwoordelijkheidszin. “Door zijn houding worden zijn kinderen niet alleen materieel maar ook moreel gekwetst”, verklaarde de rechter.

Verdubbeling

Het niet betalen van de kinderalimentatie wordt in België dus flink aangepakt. Daar kunnen we hier nog wat van leren. Familieverlating wordt normaal gesproken bestraft met een celstraf tot zes maanden. Bij een tweede veroordeling in vijf jaar kan de straf verdubbeld worden.