“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wanbetalers alimentatie neemt toe

05 dec, 2013 | 2010-2015
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Steeds meer gescheiden ouders hebben een achterstand in de betaling van de kinderalimentatie. Het aantal meldingen bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) dat er geen of te weinig alimentatie is overgemaakt neemt steeds verder toe.

In 2007 werd het LBIO ruim 7700 keer ingeschakeld om niet-betaalde kinderalimentatie te kunnen innen. In 2012 was dat meerdan 11.000 keer en voor dit jaar rekent de instelling op een totaal van ruim 13.000 meldingen.

Partneralimentatie

Ook bij de niet-betaalde partneralimenatie is sprake van groei. Vorig jaar werd dit bijna 2600 keer gemeld, ongeveer een kwart meer dan twee jaar eerder.

Oorzaak

Natuurlijk speelt de economische crisis een rol. Maar er zijn ook veel mensen die willens en wetens besluiten niet meer te betalen. Zij zijn het vooral niet eens met het te betalen bedrag. Het LBIO probeert dan altijd eerst om de alimentatieplichtige door bemiddeling te bewegen om alsnog het door de rechter vastgestelde bedrag te betalen. In ongeveer 30 procent van de gevallen is het echter nodig om aanvullende maatregelen te nemen, bijvoorbeeld het inhouden van loon of het inzetten van een deurwaarder.