Wanbetalers alimentatie neemt toe

5 december 2013

Steeds meer gescheiden ouders hebben een achterstand in de betaling van de kinderalimentatie. Het aantal meldingen bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) dat er geen of te weinig alimentatie is overgemaakt neemt steeds verder toe.

In 2007 werd het LBIO ruim 7700 keer ingeschakeld om niet-betaalde kinderalimentatie te kunnen innen. In 2012 was dat meerdan 11.000 keer en voor dit jaar rekent de instelling op een totaal van ruim 13.000 meldingen.

Partneralimentatie

Ook bij de niet-betaalde partneralimenatie is sprake van groei. Vorig jaar werd dit bijna 2600 keer gemeld, ongeveer een kwart meer dan twee jaar eerder.

Oorzaak

Natuurlijk speelt de economische crisis een rol. Maar er zijn ook veel mensen die willens en wetens besluiten niet meer te betalen. Zij zijn het vooral niet eens met het te betalen bedrag. Het LBIO probeert dan altijd eerst om de alimentatieplichtige door bemiddeling te bewegen om alsnog het door de rechter vastgestelde bedrag te betalen. In ongeveer 30 procent van de gevallen is het echter nodig om aanvullende maatregelen te nemen, bijvoorbeeld het inhouden van loon of het inzetten van een deurwaarder.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter