“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Opnieuw aandacht voor kortere partneralimentatie

13 jun, 2018 | 2016-2020
9,5
Klanten vertellen

1257 beoordelingen

Al lange tijd zijn er plannen om de partneralimentatie te verkorten tot maximaal vijf jaar (nu is dit twaalf jaar). Na het bekendmaken van de plannen van de VVD, D66 en PvdA bleef het lange tijd stil. Nu laten de partijen weer van zich horen. De partijen willen deze wijziging alsnog gaan invoeren. Alleen als er jonge kinderen zijn of als iemand tegen de AOW-leeftijd aan zit, dan moet er langer alimentatie worden betaald.

Raad van State

Drie jaar geleden werd het voorstel voor deze plannen voor het eerst ingediend. De plannen werden compleet afgekraakt door de Raad van State. Er werd onvoldoende rekening gehouden met het feit dat sommige vrouwen op het moment van scheiden een flinke achterstand hebben op de arbeidsmarkt. Het plan ging terug naar de tekentafel.

Aanpassingen

Er werden de nodige aanpassingen gedaan. Er zijn nu een aantal uitzonderingen, waarvoor de partneralimentatie van maximaal 5 jaar niet van toepassing zou zijn. Zijn er kinderen onder de 12 jaar, dan blijft de maximale duur van de partneralimentatie twaalf jaar. Ben je langer dan vijftien jaar getrouwd geweest en zit je korter dan tien jaar voor je pensioen, dan geldt een alimentatieduur tot tien jaar.

Brede steun

Met deze aanpassingen ligt er nu een voorstel dat met zijn tijd meegaat. “Alleen als het echt nodig is, moet iemand nog langdurig zijn of haar partner blijven onderhouden”, zo zegt Maarten Groothuizen van D66. De partijen verwachten dat het nieuwe voorstel op brede steun kan rekenen in de Tweede Kamer.

Mocht het voorstel inderdaad worden aangenomen, dan houden wij je hiervan op de hoogte!