“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Maak haast met aanpassing partneralimentatie!

12 jan, 2018 | 2016-2020
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Waar blijft die aanpassing van de partneralimentatie? Dat is de vraag die veel familierecht advocaten en de Stichting Dwaze Vaders bezig houdt. Zij vragen Den Haag om haast te maken met het invoeren van deze aanpassing.

Initiatiefwetsvoorstel

Het initiatiefwetsvoorstel over het aanpassen van de partneralimentatie werd gedaan in 2015. Sindsdien horen we er weinig meer over. VVD, PvdA en D66 waren destijds van mening dat de bestaande regels over de alimentatie niet meer van deze tijd waren. Vooral de alimentatieduur van 12 jaar lag onder vuur. Dit moest veel korter worden. Veel alimentatiebetalers kregen hoop dat alles zou gaan veranderen, maar helaas gebeurde er maar weinig.

Stemming

In 2015 hadden de drie partijen een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Het zag er dus goed uit. Er was echter veel kritiek van andere partijen en van de Raad van State, waardoor het plan nooit in stemming gebracht werd. Ondertussen is de positie van de drie partijen behoorlijk verslechterd. Een meerderheid hebben zij niet meer. Toch hebben zij besloten het plan weer verder op te pakken.

Twaalf jaar

Familierecht advocaten en stichting Dwaze Vaders trekken nu aan de bel. Het duurt ze allemaal veel te lang. “Nu moet je twaalf jaar lang partneralimentatie betalen aan je ex. Dit is belachelijk. Het zorgt ervoor dat ex-partners twaalf jaar lang hun hand ophouden, terwijl zij best kunnen werken. Een kromme situatie. Er mag wel wat vaart achter gezet worden”, zo zegt Leo Bevaart van stichting Dwaze Vaders. De vereniging van familierechtadvocaten en scheidingsmediators (vFAS) is het hiermee eens. “De politiek moet duidelijkheid geven. De wet is in veel gevallen achterhaald. Als je 35 jaar getrouwd bent in een traditioneel huwelijk, is twaalf jaar alimentatie betalen begrijpelijk. Maar als je nog niet zo lang samen bent en je werkt allebei, dan is twaalf jaar vaak te lang”, zo zegt Dianne Kroezen, voorzitter van de vFAS.

Vragen

De huidige situatie roept vragen op en brengt onzekerheid. Ook De Nationale Adviesbalie krijgt wekelijks vragen over de ‘nieuwe regeling’, die er dus nog niet is. Tijdens de formatie zijn ook geen concrete afspraken gemaakt over de partneralimentatie. Het is aan de indieners van het voorstel om ook andere partijen te overtuigen. Op dit moment werken VVD, PvdA en D66 aan de beantwoording van een aantal Kamervragen die over het voorstel zijn gesteld. Wat daar verder uitkomt en hoe snel er een aanpassing kan komen is en blijft afwachten.