De nieuwe alimentatie indexering voor 2023 is bekend. Ieder jaar vindt er een indexering van zowel de partneralimentatie als de kinderalimentatie plaats. De alimentatie indexering houdt in dat het alimentatiebedrag dat jij ontvangt of betaalt wordt gewijzigd. De hoogte van de wijziging wordt bepaald door de Minister van Justitie. De minister bepaalt de alimentatie indexatie volgens de Trema-normen voor het komende jaar wordt.
Hoogte alimentatie indexering 2023
Dit is de wettelijke indexering is vanaf 1 januari 2023 3,4 procent. De verhoging van de alimentatie geldt voor zowel de kinder- als de partneralimentatie. Jouw ex-partner moet de verhoging dus betalen. De alimentatie indexering is gebaseerd op de bruto alimentatiebedragen. De nieuwe alimentatie indexering gaat in per 1 januari 2023. De eerste betaling na deze datum moet direct het nieuwe bedrag zijn.
Alimentatie 2023 berekenen
Je kunt de alimentatie indexering van 2023 als volgt berekenen: neem het alimentatiebedrag van de partner- en/of kinderalimentatie van dit jaar. Vervolgens vermenigvuldig je dit bedrag met het indexeringspercentage van 3,4 procent. Wij bieden hier een gratis berekentool voor. Maak gebruik van onze gratis alimentatie berekentool.
Waarom is er een alimentatie indexering?
De aanpassing van de alimentatie wordt gedaan omdat de kosten van levensonderhoud en de lonen stijgen. De alimentatie gaat hier ook in mee. Het nieuwe bedrag geldt vanaf 1 januari 2023.
Is de alimentatie indexering 2023 verplicht?
Ja, iedere alimentatiebetaler is wettelijk verplicht deze verhoging toe te passen. Ook als jouw loon niet omhoog is gegaan of als jouw eigen kosten gestegen zijn, ben jij verplicht om de alimentatie indexering toe te passen. Dit kan vervelend zijn. Want de kosten zijn de afgelopen tijd behoorlijk gestegen. Denk aan energie, boodschappen etc. Daarnaast krijgt niet elke werknemer loonsverhoging. Het gevolg is dat een verplichte alimentatieverhoging er flink in kan hakken. Desondanks moet je deze toch betalen. Betaal jij de verhoging niet, dan kan jouw ex-partner het alimentatiebedrag gaan vorderen. Je ex-partner kan de indexering tot vijf jaar terug vorderen. Pas deze dus echt jaarlijks toe. Anders kan het zijn dat je een behoorlijk bedrag aan je ex moet betalen.
Alimentatie 2023 vorderen
Mocht jouw ex-partner de alimentatie verhoging niet willen betalen dan kan je deze vorderen. Je kan je dan richten tot het LBIO of het NLAI. Zij helpen je verder met het innen van de alimentatie. Wij leggen je graag uit wat het LBIO of het NLAI voor je kunnen betekenen.
Alimentatie indexering voor zowel partneralimentatie als kinderalimentatie
Ja de verhoging geldt voor zowel de partneralimentatie als de kinderalimentatie. Echter kan er een uitzondering zijn ten aanzien van de partneralimentatie. Wanneer in het echtscheidingsconvenant staat dat de indexatie uitgesloten is op de partneralimentatie hoeft deze niet doorberekend te worden. Je kan ook samen afspreken dat jullie zelf een bedrag overeenkomen. Je kan niet door middel van een onderlinge afspraak onder de kinderalimentatie uit komen. Deze is wettelijk verplicht.
Wanneer is de indexering van de alimentatie 2024 bekend?
De hoogte van alimentatie indexering van 2024 is inmiddels bekend. Het alimentatie bedrag gaat omhoog met 6,2% in 2024!
Hulp nodig bij partner- of kinderalimentatie?
Heb jij vragen over de indexatie of andere algemene vragen over alimentatie? Of wil jij de alimentatie laten berekenen? Bel ons dan vrijblijvend op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten).