Het einde van het jaar nadert, en dat betekent dat er weer belangrijke veranderingen op komst zijn. Een onderwerp dat voor velen van jullie van belang kan zijn, is de alimentatie indexering voor het jaar 2024. Het opvallende nieuws is dat het percentage voor komend jaar ongekend hoog is, en dit kan bij alimentatiebetalers wellicht voor enige schrik zorgen.
Hoogte alimentatie 2024
De hoogte van de alimentatie indexering is vastgesteld op 6,2%. Dit is een ongekend hoog bedrag! De laatste keer dat dit bedrag zo hoog was was in het jaar 1983. Het kan dus zijn dat mensen hier van schrikken. Toch is de verhoging van het alimentatiebedrag verplicht.
Wat is de alimentatie indexering in 2024?
De alimentatie indexering is een jaarlijkse aanpassing van de onderhoudsbijdragen, gebaseerd op de stijging van de kosten van levensonderhoud. Voor 2024 is het vastgestelde percentage 6,2% wat veel hoger is dan voorgaande jaren. Deze ongekende stijging roept vragen op en kan voor alimentatiebetalers gevolgen hebben voor hun financiële planning. De verhoging komt voort uit de lonen die gemiddeld fors gestegen zijn en alle prijsstijgingen in de samenleving. Echter kan het zo zijn dat jij op werk geen loonsverhoging hebt gehad. Zo’n stijging hakt er dan behoorlijk in.
Wat betekent dit nu concreet voor degene die alimentatie betalen?
Het houdt in dat de verschuldigde alimentatiebedragen per 1 januari 2024 zullen worden verhoogd met 6,2%. Hoewel deze indexering bedoeld is om de onderhoudsbijdragen in lijn te houden met de algemene prijsstijgingen in de samenleving, kan de impact ervan aanzienlijk zijn. Wil je weten wat het nieuwe bedrag wordt? Maak gratis gebruik van onze rekenmodule. Voor alimentatiebetalers is het van cruciaal belang om zich bewust te zijn van deze wijzigingen en tijdig actie te ondernemen.
Kan er van de alimentatie indexering worden afgeweken?
Zoals eerder aangegeven is de alimentatie indexering verplicht. Er zijn echter twee situaties waarin van de verhoging kan worden afgeweken:
- Als de rechter het in zijn beschikking heeft uitgesloten;
- Als het in onderling overleg in het scheidingsconvenant is uitgesloten.
Wat als je de alimentatie indexering niet kan betalen?
Kan je de alimentatie indexering niet betalen? Dat is erg vervelend. De alimentatie indexering van 2024 is ook een ongekend hoog bedrag. Wij verwachten dat meerdere alimentatiebetalers hier tegenaan gaan lopen. Toch ben je verplicht de wettelijke indexering bovenop de vastgestelde alimentatie te betalen. En jouw ex kan het bedrag gaan vorderen als je dit niet doet.
Onderling kun je er wel voor kiezen om hier vanaf te wijken, dat is aan jullie. Jullie mogen dit in onderling overleg afspreken. Je doet er wel verstandig aan om dit schriftelijk vast te leggen. Wij adviseren om dit officieel te laten doen door bijvoorbeeld een mediator. Op deze manier kan de ex er later niet op terugkomen.
Vragen of hulp nodig?
Heb je vragen of hulp nodig omtrent de alimentatie dan zijn wij er voor je. Helaas kunnen wij het percentage niet omlaag halen. Maar als er bijvoorbeeld gewijzigde omstandigheden zijn kunnen wij wel samen kijken of de reden goed genoeg is voor een herziening van de alimentatie. Dit staat los van de indexering. Redenen die tot een herziening kunnen leiden zijn:
- De zorgverdeling van de kinderen is niet meer hetzelfde;
- Het inkomen van jouw ex-partner is veranderd;
- Samenwonen of trouwen (kijk goed welke regels hier gelden en wanneer het betrekking heeft tot herziening);
- Geboorte nieuwe kinderen;
- Omgangsregeling is gewijzigd;
- Inkomen van de ex is gestegen;
- Meerderjarige kinderen die in eigen inkomsten kunnen voorzien;
- Bepaalde lasten vervallen zoals hypotheekkosten.
Neem in dit geval of voor hulp bij het vorderen van de alimentatie contact op met ons. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 17.15 op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) en helpen je dan graag verder.