“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Duur partneralimentatie ingekort!

24 mei, 2019 | 2016-2020
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

De kogel is eindelijk door de kerk. Vanaf 2020 wordt de duur van de partneralimentatie ingekort. Vanaf dat moment zal de partneralimentatieduur de helft van de duur van het huwelijk worden. Hierbij wordt een maximum gesteld van 5 jaar. Er zijn wel een paar uitzonderingen.

Nieuwe wetgeving

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is de wijziging in de alimentatieregels een feit. Deze week werd het wetsvoorstel van de VVD en de PvdA om de duur van de partneralimentatie in te korten aangenomen door de Senaat. Op dit moment is de maximale duur van de partneralimentatie 12 jaar. Vanaf 2020 wordt dit teruggebracht naar 5 jaar.

2020

Wanneer de nieuwe wetgeving precies ingaat is nog niet helemaal duidelijk. Op dit moment is alleen 2020 genoemd. De kans is groot dat de nieuwe wetgeving gaat gelden voor alle scheidingen die na 1 januari 2020 worden aangevraagd.

Uitzonderingen

Toch geldt de nieuwe alimentatie-duur niet in alle gevallen. Er zijn namelijk twee uitzonderingen. Ben je minstens 15 jaar getrouwd en zit de alimentatiegerechtigde minder dan 10 jaar van de AOW-leeftijd af, dan kan deze alimentatiegerechtigde partneralimentatie gaan ontvangen tot de AOW in gaat. Daarnaast is er een uitzondering voor alimentatiegerechtigden van 50 jaar en ouder die al 15 jaar getrouwd zijn. Deze hebben recht op 10 jaar partneralimentatie. Deze uitzondering komt over 7 jaar te vervallen. Dit betekent dat de komende 7 jaar alle 50-plussers recht hebben op 10 jaar partneralimentatie als zij minimaal 15 jaar getrouwd zijn geweest.

Kinderen

De tweede uitzondering is voor stellen met kinderen onder de 12. Zijn er kinderen onder de 12, dan recht is op maximaal 12 jaar partneralimentatie. De alimentatie stopt als het jongste kind 12 wordt. Vanaf dat moment hoeft een moeder niet meer thuis te blijven voor de kinderen en kan zij gewoon gaan werken om in haar eigen levensonderhoud te voorzien. Zijn er bijzondere omstandigheden, dan kunnen rechters ook besluiten om van de alimentatie-duur af te wijken.

Nieuwe scheidingen

De nieuwe regels gelden alleen voor nieuwe scheidingen. Zijn jullie al gescheiden en hebben jullie al afspraken over de alimentatie, dan blijven deze gewoon hetzelfde.