“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Kortere alimentatie leidt tot minder vechtscheidingen

06 apr, 2019 | 2016-2020
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

De meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de duur van de partneralimentatie verkort moet worden. Jarenlang alimentatie betalen aan de ex past niet meer in de huidige samenleving. Vrouwen kunnen prima voor zichzelf zorgen en vijf jaar alimentatie is voldoende.

Idee achter alimentatie

Na een echtscheiding moeten exen ongeveer op hetzelfde niveau van welstand blijven. Diegene met het meeste inkomen moet daarom partneralimentatie betalen aan zijn of haar ex-partner. Als er kinderen zijn moet er ook nog kinderalimentatie betaald worden. Wettelijk gezien kan de ontvangende partij nu twaalf jaar lang alimentatie ontvangen. Dat moet per 1 januari 2020 naar vijf jaar, volgens de indieners van de initiatiefwet VVD, D66 en PvdA. De meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel.

Gelijkwaardig

De indieners geven aan dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn. De betalende partij is meestal de man. En het is niet meer van deze tijd dat de man zijn ex nog 12 jaar lang financieel moet onderhouden. Tegenstanders, christelijke partijen, zijn er niet blij mee. Zij geven aan dat een traditionele rolverdeling vaak de keuze is van onze achterban.  Daardoor blijven vrouwen bij een scheiding vaak berooid achter. Uit onderzoek blijkt tevens dat slechts zes op de tien vrouwen met een relatie een inkomen op bijstandsniveau hebben. Toch komt het niet zo vaak voor dat er twaalf jaar lang betaald wordt door een ex-partner. Zodra de ontvangende partij een nieuwe relatie krijgt en gaat samenwonen of trouwen, dan vervalt het recht op partneralimentatie.

Maatschappelijke verschuivingen

De gevolgen van deze nieuwe wet kunnen voor maatschappelijke verschuivingen zorgen. Vrouwen zullen eerder werk maken van hun financiële onafhankelijkheid. De rolverdeling tussen mannen en vrouwen gaat hierdoor veranderen. De verwachting is dat vechtscheidingen door deze wetswijziging in de toekomst minder vaak voorkomen. Want er hoeven na de scheiding op lange termijn geen afspraken meer gemaakt worden. Het echtscheidingsconvenant zal dan ook sneller getekend worden.

Economische onafhankelijkheid

Deze wetgeving toont maar weer aan hoe belangrijk economische onafhankelijkheid is. Vrouwen lopen vaak achter en met deze nieuwe wet creëert de overheid weer wat financieel bewustzijn. Voordat echtparen gaan trouwen moet een ambtenaar van de burgerlijke stand ze moeten wijzen op de financiële gevolgen van een scheiding.