“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Belastingdienst ontziet alleenstaande ouders

11 dec, 2014 | 2010-2015
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

De belastingdienst reageert op een verzoek van de Nationale Ombudsman en stopt vanaf 1 januari de dwangverekening van het kindgebonden budget van 40.000 alleenstaande ouders. Het betekent dat de arme gezinnen het kindgebonden budget mogen houden. Het budget wordt niet verrekend met toeslagen die eerder te veel werden uitgekeerd. De ombudsman heeft hier afspraken over gemaakt met de belastingdienst.

Kindgebonden budget houden

De alleenstaande ouders mogen het kindgebonden budget dus houden. De ombudsman drong hierop aan na een rapport van De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden. Mochten de alleenstaande ouders in een later stadium meer inkomen hebben kan het wel zijn dat ze geld moeten terugbetalen. Aan de desbetreffende gezinnen was eerder te veel geld gegeven voor verschillende toeslagen. Dit bedrag moest nu worden verrekend. Echter bij de verrekening zouden de gezinnen onder het bestaansminimum komen.

Bestaansminimum hanteren

Omdat de gezinnen bij de verrekening onder het bestaansminimum zouden komen, heeft de ombudsman erop aangedrongen het verrekenen te stoppen. De belastingsdienst houdt bij het verrekenen van te veel betaalde bedragen geen rekening met de beslagvrije voet. Dit is een minimaal bedrag wat men moet krijgen om op het bestaansminimum te blijven. De Tweede Kamer dringt erop aan dat de Belastingsdienst rekening moet houden met de beslagvrije voet.