“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Indexering alimentatie 1,5 procent

06 nov, 2017 | 2016-2020
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Betaal je alimentatie? Dan wordt het bedrag dat je betaalt per 1 januari 2018 verhoogd met 1,5 procent. Dit is de indexering.

Minister van justitie

De hoogte van de indexering die moet worden toegepast wordt ieder jaar in november bekendgemaakt door de Minister van Veiligheid en Justitie. De verhoging wordt gebaseerd op de gemiddelde stijging van de salarissen en het prijsniveau in Nederland. Voor 2018 is dit percentage vastgesteld op 1,5 procent.

Geen nieuwe afspraken

Deze 1,5 procent kan bij de huidige alimentatie worden opgeteld. Zo wordt het alimentatiebedrag ieder jaar een stukje hoger. Het is verder niet nodig om hier samen nieuwe afspraken over te maken, aangezien de indexering wettelijk is bepaald. Betaal je alimentatie, dan is het dus de bedoeling dat je, per 1 januari, het bedrag verhoogt met 1,5 procent. Ontvang je alimentatie, dan is het misschien slim de ex even te informeren over de indexering en even in de gaten te houden of je de verhoging gaat ontvangen. Wil je precies weten welk effect de indexering heeft op de alimentatie? Op onze pagina Alimentatie indexering kun je het nieuwe bedrag precies berekenen.

Geen verhoging

Alimentatiebetalers zijn verplicht om de indexering toe te passen. Gebeurt dit niet, dan kun je de achterstallige indexering tot vijf jaar terug op eisen. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan vrijblijvend even contact met ons op. Wij helpen je graag verder.