“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Kind ontvoerd, wel alimentatie betalen

16 apr, 2018 | 2016-2020
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Twaalf jaar geleden werd de 6-jarige dochter van Jeroen Bankert ontvoerd door haar moeder. Zij nam dochter Nastasia mee naar de Oekraïne waar haar familie woonde. Jeroen kreeg op papier de volledige voogdij en een omgangsregeling, maar zag zijn kind nooit meer terug. Toch moet hij wel kinderalimentatie betalen en legt het LBIO zelfs loonbeslag als hij dit niet doet.

Rechter in Kiev

Na de ontvoering stapt Jeroen naar de rechter. Bij de Nederlandse rechter regelt hij de scheiding en krijgt hij de volledige voogdij. Vervolgens krijgt hij in Kiev een omgangsregeling. De rechter in Kiev erkent dat de dochter tegen de wil van de vader is meegenomen naar de Oekraïne. Maar toch wordt er geen actie ondernomen. De rechter weigert het kind bij de moeder weg te halen en terug naar huis te laten gaan. Dit puur omdat vader Jeroen de aanvraag hiervoor net te vroeg indiende en het speciale Kinderontvoeringsverdrag nog niet geldig was.

Geen omgang wel alimentatie

Van de omgangsregeling komt niets terecht. De moeder van het kind werkt hier op geen enkele manier aan mee. Wel stapt zij zelf naar de rechter om de kinderalimentatie te gaan regelen. Alle bestaande vonnissen worden gepasseerd en vader moet inderdaad alimentatie gaan betalen. Jeroen probeert hier nog tegenin te gaan, maar loopt op tegen een muur van corruptie. Sterker nog… volgens de rechter in de Oekraïne is er zelfs een achterstand in de alimentatiebetaling. Jeroen zou alimentatie moeten betalen vanaf de dag dat Nastasia werd ontvoerd.

LBIO

Niemand lijkt iets te kunnen beginnen tegen deze vreemde situatie. En betaalt Jeroen niet, dan legt het LBIO doodleuk loonbeslag. Voor Jeroen een hele nare situatie. “Mijn dochter heb ik nooit meer gezien. Voor mijn gevoel is ze dood. Maar omdat ik steeds brieven krijg dat ik moet betalen, kan ik de hele gebeurtenis nog altijd geen plekje geven”, zo zegt Jeroen.

Boos

Jeroen is boos. Vooral omdat de Nederlandse overheid niets kan doen, maar dat hij wel de overheidsinstantie het LBIO op zijn dak krijgt als hij de alimentatie niet overmaakt. Gelukkig vindt Jeroen nu wel gehoor bij de Tweede Kamer. Zo krijgt hij bijval van de VVD. Zij willen dat minister Dekker van Justitie en Veiligheid onderzoek gaat doen naar deze vreemde situatie waarin “kinderontvoeringen ook nog eens gesubsidieerd worden met alimentatie. De rekening gepresenteerd krijgen terwijl je je kind niet mag zien is onverteerbaar”, zo zegt Kamerlid Van Oosten. Ook de SP spreekt zich uit. SP-kamerlid Van Nispen wil dat niet elke buitenlandse rechter in Nederlands claims moet kunnen opleggen. “Ik vind dat het LBIO niet zomaar als doorgeefluik mag fungeren van andere landen, als er sprake is van een onrechtmatige situatie. En bij kinderontvoering is dat duidelijk het geval.