“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Alimentatie indexering 2024: 6,2%

30 okt, 2023 | 2023
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Graag willen we je informeren over de alimentatie indexering die in 2024 van kracht zal zijn. De alimentatiebedragen worden jaarlijks aangepast op basis van de wettelijke indexering. Wettelijk is bepaald dat het percentage voor indexering gelijk is aan het percentage waarmee de lonen in Nederland dat jaar gemiddeld gestegen zijn. Voor het jaar 2024 is het percentage van de alimentatie indexering vastgesteld op 6,2%. Dit betekent dat de alimentatiebedragen automatisch zullen worden verhoogd met dit percentage, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt.

Hoeveel gaat de alimentatie omhoog in 2024?

In 2024 wordt de alimentatie met 6,2% verhoogd. Dit is een hoof percentage wat we zelden zien. Wil je weten wat jouw nieuwe alimentatiebedrag wordt? Maak gebruik van onze berekenmodule.

Waarom alimentatie indexering?

De alimentatie indexering is bedoeld om de onderhoudsbijdragen in lijn te houden met de algemene prijsstijgingen in de samenleving. Het exacte percentage wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld en gecommuniceerd door de overheid. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze wijzigingen om ervoor te zorgen dat de alimentatiebedragen correct worden aangepast.

Is de alimentatie indexering verplicht?

Ja deze verhoging van de alimentatie is verplicht. Dit komt omdat ieder jaar het loon en prijspeil verandert. De alimentatie moet hierin mee veranderen. Ook als je eigen loon niet omhoog is gegaan blijft de indexering wettelijk verplicht.

Gaat de alimentatie indexering automatisch omhoog?

De indexering gaat niet automatisch. Je krijgt hier geen officieel bericht van en moet het dus zelf in de gaten houden. Het is belangrijk de alimentatie indexering door te voeren want anders jouw ex kan de indexering tot vijf jaar terug vorderen. Deze bedragen kunnen behoorlijk oplopen.

Mijn ex wil de alimentatie niet verhogen, wat nu?

Wilt jouw ex de alimentatie niet verhogen? Dan kan je alimentatie gaan vorderen. Wij helpen je hier graag bij. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We staan je vrijblijvend te woord en leggen je duidelijk uit welke vervolgstappen er mogelijk zijn. Ook zijn we er om jouw vragen of zorgen te bespreken.