“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Heb jij de alimentatie al geïndexeerd?

17 jan, 2022 | 2022
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Ieder jaar in januari worden de kinder- en partneralimentatie een klein beetje hoger. Dit heet de indexering. Met hoeveel de alimentatie moet stijgen, wordt bepaald door het ministerie van Rechtsbescherming. Dit jaar is dit met 1,9 procent. Maar wat nou als de ex niet betaalt of als je die indexering eigenlijk helemaal niet kan betalen?

Wat kan ik doen als de ex de indexering niet betaalt?

De indexering is verplicht. Dit betekent dus dat de ex echt verplicht is om het bedrag ieder jaar te verhogen. Gebeurt dit niet, dan is het natuurlijk verstandig om eens even bij de ex te polsen wat er aan de hand is. Misschien is hij/zij wel niet op de hoogte van de indexeringsplicht? Weigert de ex gewoonweg om het bedrag te verhogen, dan kan je als alimentatieontvanger het achterstallige bedrag gaan vorderen. Dit kan zelfs tot vijf jaar terug. Hier lees je meer over het vorderen van de achterstallige indexering.

Wat als je de indexering niet kan betalen?

Natuurlijk kan het ook zijn dat je als alimentatiebetaler moeite hebt om het hogere bedrag te betalen. Zo kan het best zijn dat jouw inkomen helemaal niet is gestegen. Toch is die indexering verplicht. Wel kan het goed zijn om jouw hele situatie eens opnieuw onder de loep te nemen. Hoe komt het dat je de indexering niet meer kan betalen? Is jouw inkomen gedaald of is er iets anders gebeurd dat invloed heeft op jouw draagkracht? Dit kan namelijk een reden zijn om de alimentatie te verlagen.

Heb je het idee dat de alimentatie inderdaad niet meer up-to-date is, dan kan dit op twee manieren worden aangepast. Zo kun je in goed overleg met de ex een nieuwe afspraak maken. Hierbij kan het slim zijn om een officiële herberekening van de alimentatie te laten maken. Zo weten jullie allebei zeker dat er een eerlijke afspraak wordt gemaakt. Is er geen goed overleg met de ex mogelijk over dit onderwerp, dan kan een advocaat je helpen om de alimentatie te verlagen.

Kosten- batenplaatje

Overweeg je een advocaat in te schakelen om de alimentatie aan te passen, dan is het kosten- batenplaatje erg belangrijk. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je veel geld kwijt bent aan de advocaat en je er uiteindelijk niets mee opschiet. Onze medewerkers kunnen over het algemeen goed inschatten of het in jouw situatie slim is om verdere actie te ondernemen. Samen met jou zetten ze alle belangrijke wijzigingen op een rijtje en geven je gratis advies over jouw situatie. Als blijkt dat het in jouw geval verstandig is om een advocaat in te schakelen, dan kunnen zij je ook in contact brengen met een goede advocaat bij jou in de buurt die je hier goed bij kan helpen.

Advies nodig over jouw situatie?

Heb jij vragen over de indexering, de alimentatie of advies nodig over jouw situatie? Onze juridische medewerkers zitten voor je klaar. Bij hen kan je terecht voor gratis advies via 088-6002803 (gebruikelijke belkosten). Je kan ook een bericht achterlaten op ons contactformulier. Wij bellen je dan zo snel mogelijk even terug.