“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wist je dat wangedrag gevolgen kan hebben voor de alimentatie?

11 jan, 2021 | 2021
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Ga je scheiden, dan is het vaak zo dat de partner die het hoogste inkomen heeft partneralimentatie moet betalen aan degene met het laagste inkomen. De partners hebben een onderhoudsplicht naar elkaar. Toch kan wangedrag ervoor zorgen dat je niet meer aan deze plicht hoeft te voldoen.

Geen partneralimentatie door wangedrag

Een man en een vrouw gingen scheiden. De man wilde graag partneralimentatie van zijn ex gaan ontvangen en startte hiervoor een rechtszaak. Tijdens de zaak bleek echter dat de man zich behoorlijk had misdragen. Toen zijn relatie over ging doordat zijn vrouw een relatie kreeg met een collega besloot hij hierover meerdere klachten in te dienen bij de werkgever van zijn vrouw (een bank). Deze klachten zorgden ervoor dat de vrouw en haar nieuwe partner aan een integriteitsonderzoek werden onderworpen. Zij werd zelfs overgeplaatst naar een andere vestiging en er zou nog een disciplinaire procedure kunnen volgen. En dit allemaal door de klachten van haar ex-man.

Loopbaan in gevaar

Met zijn acties heeft de man heel bewust de loopbaan van zijn ex in gevaar gebracht. De rechtbank ziet dit als wangedrag en besloot dat het van zijn kant niet redelijk was om in deze situatie partneralimentatie aan zijn ex te vragen. De man kan dus fluiten naar zijn partneralimentatie.

Verstrekkende gevolgen

Een rechter zal nooit zomaar een aanvraag voor partneralimentatie afwijzen op basis van wangedrag. Er moet dan echt wel iets aan de hand zijn. De ex moet het erg bont maken om het recht op partneralimentatie te verspelen. Er moet sprake zijn van wangedrag dat verstrekkende gevolgen heeft voor de andere partner.

Omgekeerde wereld

In dit geval kan het ook nog eens zo zijn dat de man zich in zijn eigen voet geschoten heeft. Mocht de ex door zijn acties haar baan kwijtraken en komt zij qua inkomen lager uit dan meneer, dan zou zij zelfs bij de rechter kunnen aankloppen om partneralimentatie van hem te eisen.