“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Medewerker aan het woord: praktijkverhaal

12 nov, 2021 | 2021
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Met ons werk helpen we natuurlijk iedereen heel graag. Soms is dat met zomaar even een vraagje, maar zo nu en dan komt er een situatie voorbij waarin we écht met heel ons hart meevoelen met de beller. Zo’n verhaal blijft ons heel lang bij en we voelen daardoor weer even heel duidelijk die passie voor ons vak en de behoefte om iemand uit een hele lastige situatie te helpen.
Zo had ik onlangs meneer Van der Zande aan de telefoon. Hij was ten einde raad, want zijn ex heeft loonbeslag laten leggen waardoor hij flink in de financiële problemen zou komen.

Met convenant is alles afgewikkeld. Of toch niet?

Meneer Van der Zande is in 2017 gescheiden. Er is een convenant opgesteld en alles leek afgewikkeld te zijn. Niets bleek minder waar want zijn ex bedacht zich in 2020 dat er nog een lening openstond aan haar zus. Deze lening zou meneer nog tijdens het huwelijk zijn aangegaan en kwam aan het licht toen haar zus kwam te overlijden. Zowel meneer als mevrouw zijn deze lening totaal vergeten toen ze de echtscheiding gingen regelen. Hierover is dus niets in het convenant afgesproken.

Rechter stelt ex in het gelijk

Mevrouw heeft direct haar advocaat ingeschakeld om het bedrag bij meneer te gaan innen. Want daar zou zij nog recht op hebben. Meneer was best welwillend en wilde de lening terugbetalen. Hij had alleen dat bedrag niet direct liggen en heeft een voorstel aan zijn ex gedaan. Van een regeling wilde mevrouw helaas niets weten. Daarom heeft ze de rechter verzocht hierover uitspraak te doen. De rechter stelt mevrouw in het gelijk: meneer moet aan zijn ex nog een bedrag van €13.000 terugbetalen.

Tevergeefse pogingen tot treffen van regeling met deurwaarder

Meneer Van der Zande kon dit bedrag echter niet in één keer aan zijn ex voldoen, waarna ze een deurwaarder inschakelde. Meneer heeft een aantal keer een regeling proberen te treffen met de deurwaarder maar kreeg nul op rekest: de deurwaarder gaf aan dat de opdrachtgever, de ex van meneer, niet wilde meewerken aan het treffen van een regeling. Omdat meneer niet kon betalen is er beslag gelegd op het loon van meneer. Zoals wettelijk geregeld, is er een beslagvrije voet berekend. Dit is het bedrag wat meneer over mag houden van zijn loon, om te kunnen leven. Het restant wordt ingehouden door de deurwaarder om de schuld af te lossen.

In bedragen kwam dit voor meneer neer op het volgende:
Het inkomen € 3.150 bruto
De beslagvrije voet bedroeg € 1.860
De hypotheeklasten € 910
Daarbij moest meneer een bedrag van € 854 aan partneralimentatie betalen.
Alleen de hypotheek en de partneralimentatie bij elkaar bedragen dus al €1764 euro. Hij zou daarmee €96 per maand overhouden voor de rest van zijn woonlasten, verzekeringen, telefoonrekening, boodschappen etc.

Zeg maar dag tegen de partneralimentatie

Na het verhaal van meneer aangehoord te hebben besloten wij hem in contact te brengen met een gespecialiseerd advocaat. Het was namelijk heel duidelijk dat er snel een oplossing moest komen. Op deze manier zou meneer uiteindelijk kopje onder gaan. De consequentie voor mevrouw voor het voet bij stuk houden? Een verzoek bij de rechtbank om de partneralimentatie op nihil te stellen. Dat is natuurlijk erg zuur voor mevrouw maar een geruststelling voor meneer!

Vanwege de privacy zijn in dit verhaal alle namen en andere persoonlijke details aangepast.