Proceskostenveroordeling in alimentatiezaken

24 juni 2014

In alimentatiezaken worden doorgaans de proceskosten verdeeld tussen beide partijen, tenzij één van de partijen juridisch niet goed handelt.

Proceskosten

De kosten van een rechtszaak kunnen behoorlijk oplopen. Zo zijn er bijvoorbeeld de kosten voor griffierecht, kosten voor juridische bijstand (advocaat), dagvaardingskosten, opgevraagde uittreksels en soms de proceskosten. De proceskostenveroordeling in civiele zaken wordt meestal gerekend aan diegene die in het ongelijk gesteld wordt. Een uitzondering op de proceskostenveroordeling vormen alimentatiezaken en andere familie gerelateerde zaken waarvan één van de partijen er een puinhoop van maakt.

Voorbeelden

Een alimentatiebetaler heeft zijn baan op eigen verzoek opgezegd en kan daardoor de alimentatie niet meer betalen omdat zijn inkomsten zijn gedaald. De alimentatiebetaler zal om een verlaging verzoeken. De alimentatieontvanger zou hierdoor een rechtzaak moeten beginnen om alsnog de alimentatie te kunnen ontvangen. Hiervoor moet de alimentatieontvanger "onnodige" kosten maken omdat de reden buiten haar schuld is. De proceskosten zouden voor rekening komen van de alimentatiebetaler.

Of een partij zorgt ervoor dat het proces vertraagd door de houding van deze partij. Hierdoor kunnen de kosten van juridische hulp van de tegenpartij verder oplopen. De rechter zou kunnen oordelen dat de vertragende partij veroordeeld wordt in de proceskosten. 

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter