“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Torenhoge energiekosten geen reden voor wijziging alimentatie

28 mrt, 2022 | 2022
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Ondertussen voelt iedereen het in zijn portemonnee. Alles wordt duurder. Voor de boodschappen ben je ineens aanzienlijk meer kwijt en het vullen van je tank loopt flink in de papieren. Dan zijn er ook nog de gasprijzen die ontzettend zijn gestegen. Heb je een variabel contract bij jouw energieleverancier of loopt jouw contract toevallig net af, dan is de kans groot dat je honderden euro’s per maand meer kwijt bent. Dit alles heeft flink wat impact op de draagkracht van iedereen en zorgt er ook voor dat mensen financieel in de problemen komen. Maar wat nou als je door dit alles jouw alimentatie niet meer kunt betalen? Kun je daar iets tegen doen?

Hoe wordt alimentatie berekend?

Om hier iets over te kunnen zeggen is het belangrijk om te weten hoe de alimentatie wordt berekend. Een alimentatieberekening bestaat uit twee onderdelen. De behoefteberekening (wat heeft een ex of een kind nodig om op ongeveer dezelfde voet door te leven) en de draagkrachtberekening. De draagkrachtberekening bepaalt uiteindelijk wat iemand kan bijdragen. Bij het maken van de draagkrachtberekening spelen kosten als hypotheek of huur wel een rol, maar andere vaste lasten zoals gas, water en licht worden hier niet in meegenomen.

Geen reden voor wijziging alimentatie

Het feit dat deze kosten geen rol spelen in de berekening zorgt er ook voor dat een stijging van deze kosten officieel geen reden is om de alimentatie aan te passen. Dat is in deze vrij extreme situatie best een beetje krom. Stel jij betaalde voorheen 450 euro per maand aan gas en stroom. Jouw contract liep af en met de huidige prijzen betaal je nu ruim 900 euro. Dit hakt er behoorlijk in op jouw budget. Tel daar de andere prijsstijgingen bij op en de kans is groot dat je aan het eind van de maand ineens een stuk krapper zit dan voorheen. Jouw draagkracht heeft een flinke deuk opgelopen, maar toch moet je nog steeds evenveel alimentatie blijven betalen.

In hetzelfde schuitje

Aan de ene kant klinkt dit heel krom. Aan de andere kant zit de ex natuurlijk eigenlijk ook in hetzelfde schuitje. Hij/zij zal tegen dezelfde problemen aanlopen. Zou er dan ook nog een verlaging van de alimentatie plaatsvinden, dan komt de ex nog verder in de problemen. Dit ligt anders als de ex een laag inkomen heeft en een tegemoetkoming krijgt van de overheid. In dat geval gaan de financiële situaties van beiden exen steeds verder uit elkaar lopen en kan er heel wat frustratie ontstaan over de hoogte van de alimentatie.

Wat kun je doen?

Juridisch gezien is het stijgen van de dagelijkse kosten dus geen reden om naar de rechter te stappen voor een alimentatieverlaging of verhoging. Maar wat kun je wel doen? In dit soort situaties is het slim om in gesprek te gaan met de ex. Probeer duidelijk te maken hoe nijpend de situatie voor jou is en geef desnoods inzage in wat er zoal in komt en wat eruit gaat. Wie weet ontstaat hierdoor een beetje begrip voor jouw situatie en kunnen jullie samen een (tijdelijke) nieuwe afspraak maken over de hoogte van de alimentatie. Zet die nieuwe afspraak wel altijd even op papier. Vinden jullie het lastig om samen een nieuw bedrag te bepalen? Dan kunnen wij daar eventueel bij helpen. Als jullie het er allebei mee eens zijn kunnen wij eventueel een herberekening van de alimentatie maken, waarin wij bijvoorbeeld gaskosten meenemen. Op die manier kunnen jullie een eerlijk bedrag afspreken.

Wat als er geen goed overleg mogelijk is?

Is er geen goed overleg tussen jullie mogelijk, dan is het slim om eens te bekijken of er sinds het vaststellen van de alimentatie nog belangrijke wijzigingen zijn geweest die wel een reden kunnen zijn om het bedrag aan te passen. Hierbij kun je denken aan een wijziging van inkomen, het veranderen van de omgangsregeling of bijvoorbeeld de komst van een nieuwe partner. Is dit het geval, dan zou je op basis daarvan actie kunnen ondernemen. Een advocaat kan je daarbij helpen.

Wil jij weten of het in jouw geval slim is om een advocaat in te schakelen en hoe het kosten- batenplaatje eruit ziet? Neem dan voor gratis advies gerust contact met ons op. Je kan ons bellen op 088-6002803 of je gegevens achterlaten op ons contactformulier.