“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Chaos nieuwe regels kinderalimentatie

17 apr, 2015 | 2010-2015
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Sinds 1 januari dit jaar zijn er nieuwe regels op het gebied van de kinderalimentatie in het leven geroepen. Ten eerste is de belastingteruggave voor kinderalimentatiepbetalers komen te vervallen en daarnaast is er een verhoging van het kindgebondenbudget van alleenstaande ouders. Voor heel wat mensen zijn deze wijzigingen een reden om de alimentatie opnieuw te laten vaststellen. Toch blijkt dat zelfs de rechtbanken niet goed weten om te gaan met de nieuwe regelgeving. De ene Rechtbank oordeelt zus de andere Rechtbank oordeelt zo. Dit zorgt bij de alimentatiebetalers voor heel wat onduidelijkheid.

Verschillende oordelen

Ondertussen zijn er al verschillende rechtszaken omtrent de nieuwe alimentatieregels gevoerd met behoorlijk verschillende uitspraken. Bij de ene rechtbank kun je veel voordeliger uitzijn, dan bij de andere. Wil je een alimentatieverlaging en is de ex een alleenstaande moeder met een laag inkomen, dan is de kans dat de verlaging wordt toegewezen het kleinst bij de rechtbanken in Den Haag en Noord-Holland. Bij andere rechtbanken is de kans van slagen vele malen groter en kan er een behoorlijke verlaging doorgevoerd worden.

Verschillende uitkomsten ongewenst

Het is natuurlijk heel vreemd dat dezelfde zaak door verschillende rechters zo anders wordt beoordeeld. Ook de vereniging van Familierechtadvocaten en Scheidingsmediators (vFAS) vindt het zeer ongewenst dat er bij vergelijkbare zaken verschillende uitkomsten mogelijk zijn. "Ouders en hun advocaten weten op deze manier niet waar zij aan toe zijn. Het is lastig uit te leggen dat de cliënt bij de ene rechtbank beter af is dan bij de andere. Daarnaast werkt dit ruzies in de hand", aldus Rob van Coolwijk van vFAS.

Vrijdag komt een expertgroep van familierechters bijeen om over de problemen te praten.