“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Rechter boos na advies gemeente: alimentatie opeisen

08 dec, 2021 | 2021
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Een gescheiden stel zit beiden in een bijstandsuitkering. De man zit in de schuldsanering. De vrouw werd door de gemeente toch gesommeerd om alimentatie te gaan eisen bij haar ex. Dit kon zij doen door naar de rechter te stappen. Eigenlijk wilde de vrouw dit niet, aangezien zij wist dat haar ex het financieel heel moeilijk had. Toch had zij niet veel keus. Zou zij geen actie ondernemen, dan zou zij worden gekort op haar bijstandsuitkering. De rechter was hier ook niet van gediend. Hij reageerde boos en verontwaardigd: niet alleen de man en vrouw worden op deze manier op kosten gejaagd, ook de samenleving.

Gekort op uitkering

Zijn jullie uit elkaar en komt één van de twee in de bijstand terecht, dan zal de gemeente altijd proberen om een deel van de bijstandsuitkering te verhalen op de ex. Dit in het kader van de onderhoudsplicht die je naar elkaar hebt. De gemeente kan je dan verplichten om de alimentatie te gaan regelen met jouw ex. Iedere gemeente doet dit op zijn eigen manier. De ene gemeente komt zelf met een bedrag op de proppen, de ander vraagt jullie om samen afspraken te maken en weer een ander eist dat je dit via de rechter regelt. Weiger je dit, dan kan de gemeente besluiten om een bedrag in te houden op jouw uitkering.

In dit geval werd de vrouw door de gemeente verplicht om de alimentatie via de officiële weg te regelen. Zij moest naar de rechter stappen om 50 euro aan alimentatie te eisen van de ex. Dit terwijl de man in de schuldsanering zat en dit echt niet kon missen.

Van een kale kip…

De rechter ziet het met lede ogen aan. Hij laat optekenen dat hij het schrijnend vindt dat de man en vrouw met hun minimale inkomen op kosten worden gejaagd om deze procedure in gang te zetten, terwijl eigenlijk al duidelijk is dat er geen sprake zal zijn van enige bijdrage. Ook komen hier kosten bij kijken voor de samenleving, denk aan de rechtsbijstand en de kosten van de rechtbank. De rechter besluit dat er in dit geval van alimentatie geen sprake kan zijn en laat de man en vrouw ieder hun eigen proceskosten betalen.