“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wist je dat corona ook effect kan hebben op de alimentatie?

09 feb, 2021 | 2021
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Ons hele leven wordt momenteel beheerst door corona. We werken thuis, houden ons aan de 1,5 meter, dragen trouw een mondkapje en zitten in onze eigen bubbel. Maar wist je dat corona ook effect kan hebben op de alimentatie?

Baan kwijt?

Door de coronacrisis zijn heel wat mensen hun baan kwijt geraakt. Hun bedrijf is failliet gegaan, de werkgever moest bezuinigen of ze hebben minder inkomen omdat er minder werk is. Dit voel je behoorlijk in de portemonnee. Zo’n daling van het inkomen kan ervoor zorgen dat het moeilijk wordt om iedere maand de eindjes aan elkaar te knopen. Dit betekent ook dat het voor veel mensen moeilijk zal zijn om de alimentatie te betalen. Heb jij door de coronacrisis aanzienlijk minder inkomen en betaal je alimentatie, dan is het goed om te weten dat dit een goede reden is om de alimentatie te verlagen!

Hoe kan je de alimentatie verlagen?

Het zou natuurlijk heel mooi zijn als jij met jouw ex om tafel kunt gaan om samen een (tijdelijke) nieuwe afspraak te maken over de alimentatie. Misschien kan je het tijdelijk even stopzetten of kunnen jullie een lager bedrag afspreken. Zet de afspraak die jullie maken altijd even duidelijk op papier. Hierbij kan je ook aangeven dat jullie afspreken dat jullie weer teruggaan naar het oude bedrag als je de boel weer op de rit hebt. Op die manier zijn alle afspraken duidelijk en kan je ook eventueel bewijzen dat jullie hier een afspraak over hebben gemaakt.

Herberekening

Misschien willen jullie best graag samen een nieuwe afspraak maken, maar vinden jullie het lastig om het nieuwe bedrag te bepalen. Het kan dan slim zijn om een herberekening van de alimentatie te laten maken. Door de alimentatie officieel opnieuw te laten berekenen, weten jullie allebei zeker dat jullie nieuwe afspraak klopt en eerlijk is. Zo kan hier ook geen discussie meer over ontstaan en dat is wel zo prettig. Wij helpen je graag met het maken van zo’n herberekening.

Wat als overleggen niet lukt?

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat de ex nergens aan mee wil werken. Het raakt hem/haar immers ook in de portemonnee. Mocht dit het geval zijn, dan kan je de alimentatie via de officiële weg laten verlagen. Dat betekent via een advocaat en de rechter. De advocaat maakt een nieuwe berekening en zal een nieuw bedrag voorstellen aan de ex. Het is vervolgens aan de ex om hiermee akkoord te gaan of hier tegen in verweer te gaan met een eigen advocaat. Het inschakelen van een advocaat zal de nodige kosten met zich meebrengen. Helemaal in deze situatie is het belangrijk om van te voren te bepalen of het wel zin heeft om die kosten te maken. Hoe komst het kosten- batenplaatje eruit te zien? Wil jij hier advies over of ben je op zoek naar een goede advocaat om de alimentatie te verlagen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers. Zij bekijken jouw situatie, geven je gratis advies en brengen je eventueel in contact met de juiste specialist bij jou in de buurt.