“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Verhalen uit de praktijk: herberekening kinderalimentatie

9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Ben jij een gescheiden ouder en ben je alimentatieplichtig? Dan kan het zo zijn dat jouw situatie in der loop der jaren veranderd is. Het is verstandig om de alimentatie hier ook op aan te passen. Maar wanneer is een aanpassing van de alimentatie eigenlijk mogelijk? Dit kan in meerdere situaties, waarbij er veranderingen zijn geweest die invloed hebben gehad op jouw draagkracht of die van de ex. Bijvoorbeeld wanneer je je baan kwijtraakt, je een nieuw kindje krijgt of wanneer de omgangsregeling verandert. Wij kunnen je hier meer over vertellen en geven je een voorbeeld uit de praktijk.

Lastige situatie

Meneer Langenberg nam contact met ons op. Hij zat in een lastige situatie en kon wel wat advies gebruiken. Enige tijd geleden was hij ziek geworden. Ondertussen zat hij al een behoorlijke tijd in de ziektewet en werd gekort op zijn inkomen. Het leek er zelfs op dat hij voor een WIA-uitkering gekeurd moest worden. Doordat hij nu minder inkomen had, viel het hem steeds zwaarder om de alimentatie te betalen.

Nou was hij ook al langere tijd ontevreden over de alimentatieregeling. Het bedrag was lang geleden vastgesteld en sindsdien eigenlijk nooit meer aangepast. Dit terwijl de ex ondertussen wel veel meer was gaan werken. Hij had hier nooit actie op ondernomen, omdat hij bang was voor hoge advocaatkosten. Daarnaast vond hij het lastig om de kans van slagen in te schatten. Maar nu hij fors minder verdiende én zijn ex ook nog eens opnieuw ging trouwen besloot hij toch aan de bel te trekken en nam hij contact op met De Nationale Adviesbalie.

Het advies van De Nationale Adviesbalie

Een juridisch adviseur van De Nationale Adviesbalie stond meneer Langenberg te woord en zette alle wijzigingen op een rijtje. Het was wel duidelijk dat meneer alle redenen had om actie te ondernemen en dat de kans van slagen erg groot was. In dit geval was er niet een wijziging, maar waren er meerdere (het lagere inkomen van meneer, het hogere inkomen van mevrouw en de komst van een nieuwe partner). De adviseur kwam al snel tot de conclusie dat het kosten- batenplaatje in dit geval zeker interessant zou zijn.

Contact met de advocaat

De juridisch adviseur van De Nationale Adviesbalie besloot na overleg met meneer Langenberg om hem in contact te brengen met een goede alimentatie advocaat uit hun landelijke netwerk. Dit verliep voorspoedig. Het eerste kennismakingsgesprek was prettig en samen met meneer Langenberg bekeek de advocaat aan de hand van een berekening of hij een kans van slagen had om een alimentatieverlaging te krijgen. Dit bleek inderdaad het geval. Vervolgens zocht de advocaat contact met de ex en maakte een officiële berekening.

Geen conflict

Meneer Langenberg vond het fijn dat hij alle communicatie aan de advocaat kon overlaten. Dat heeft erbij geholpen om geen conflict te krijgen met de ex. De advocaat legde hem duidelijk uit welke mogelijkheden er waren en gaf hem het gevoel dat de hij zijn uiterste best deed om meneer zo snel en voordelig mogelijk te helpen.

Procedure

Omdat de ex niet wilde meewerken en het niet lukte om in goed overleg een nieuwe afspraak te maken, diende de advocaat namens meneer Langenberg een verzoek tot alimentatieverlaging in bij de rechtbank. Ze kregen gelijk, zelfs met terugwerkende kracht. Gelukkig heeft de ex het verschuldigde bedrag vlot overgemaakt en heeft meneer Langenberg daar niet opnieuw hulp voor moeten zoeken. Al met al is de situatie zeker in het voordeel van meneer Langenberg uitgevallen en is hij zeker tevreden.

Heb jij hulp nodig bij het aanpassen van de alimentatie?

Wellicht denk je na het lezen van dit artikel: “Verrek, bij ons is in de loop der tijd ook een hoop veranderd. Misschien heb ik ook wel een goede reden voor een alimentatieverlaging?” Leg jouw situatie dan gerust eens voor aan onze juridisch medewerkers. Zij bekijken welke mogelijkheden er zijn. Je kan ze bereiken op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of via ons contactformulier.