“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Nederlandse mannen van Marokkaanse afkomst dupe van Marokkaans familierecht

05 sep, 2019 | 2016-2020
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Gescheiden mannen van Marokkaanse afkomst kunnen de dupe worden door de regels binnen het familierecht in Marokko. In Marokko kunnen ex-vrouwen een procedure aanspannen voor kinderalimentatie. Ook wanneer de mannen in Nederland al aan hun verplichtingen voldoen.

Marokkaanse regels

In Marokko zijn de regels anders. Enkel mannen zijn onderhoudsplichtig. De Marokkaanse overheid betaalt niet mee aan de kosten van de kinderen. Ook wordt er niet verwacht dat de moeder hierin bijdraagt. Mannen zijn in Marroko dus verantwoordelijk voor alle kosten van hun kinderen.

Alimentatieregeling

De gezinnen die dupe worden van de soms dubbele alimentatie zijn gezinnen die naast de Nederlandse nationaliteit ook de Marokkaanse nationaliteit hebben behouden. Hun kinderen zijn vaak in Nederland geboren. De scheiding wordt dan ook in Nederland geregeld. In veel gevallen is hier nog geen alimentatieregeling getroffen, echter in sommige gevallen is dit wel het geval. De vrouwen spannen een zaak aan in Marokko en worden vaak door de rechter daar in het gelijk gesteld. De vrouwen doen dit vaak omdat zij de bedragen in Nederland te laag vinden. Zodra ze in het gelijk worden gesteld in Marokko Vervolgens vorderen ze met terugwerkende kracht deze extra kinderalimentatie. De bedragen lopen daardoor vaak fors op!

Verdere gevolgen

Daarnaast heeft dit alimentatievonnis nog meer gevolgen. Wanneer een man een alimentatieuitspraak heeft gekregen vanuit Marokko en nog niet heeft betaald kan hij het land niet in. Als hij wel naar Marokko gaat loopt hij kans door de overheid te worden gegijzeld tot het volledige bedrag is betaald. Dit maakt het allemala heel lastig, want vaak kan de man dit bedrag niet zomaar ophoesten.

Toegankelijker recht

Voor vrouwen is het recht in Marokko toegankelijker dan in Nederland. Ook is het goedkoper en krijgen ze eerder ene hoger alimentatiebedrag toegewezen. Dit maakt het voor Marokkaanse vrouwen aantrekkelijk om te doen.

Scheiding erkennen in Marokko

Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse zaken meldt op hun site dat mensen die in het buitenland zijn gescheiden hun echtscheiding moeten laten erkennen door het Marokkaans recht wanneer er bepalingen zijn met financiële gevolgen. Het minister van Buitenlandse Zaken in Nederland laat weten geen juridische rol in deze zaken te hebben. Het ministerie is niet verantwoordelijk voor wetten en regels in andere landen.