De taakverdeling tussen mannen en vrouwen wordt steeds gelijkwaardiger. Er zijn steeds meer moeders die ook na de geboorte van hun eerste kind gewoon blijven werken. Hiermee wordt het Nederlandse gezin steeds iets minder traditioneel. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Stoppen met werken
Vroeger was het heel normaal dat vader werkte en moeder thuis bleef om voor de kinderen te zorgen. Dit is natuurlijk al lang niet meer zo. Steeds meer vrouwen werken en steeds minder vrouwen stoppen met werken als er kinderen komen. Sterker nog… het aantal vrouwen dat na de geboorte van een kind helemaal stopt met werken is in acht jaar tijd gehalveerd. Zo stopte in 2005 nog 7 procent van de moeders volledig met werken, tegen 4 procent in 2018. Iets meer dan een derde van de kersverse moeders besluit minder uren te gaan werken.
Inkomen
Het feit dat vrouwen meer en langer werken heeft vanzelfsprekend ook invloed op het inkomen. Vrouwen dragen qua geld steeds meer bij in het huishouden. Van iedere 1000 euro die er in een gezin binnenkomt, brengt de vrouw 380 euro binnen. Acht jaar geleden lag dit bedrag nog op 330 euro.
Opvallend
Wat wel opvalt aan de cijfers, is dat al vóór de komst van een kind er een verschil zit in de inkomens van mannen en vrouwen. Zijn er nog geen kinderen dan brengen de mannen gemiddeld 560 euro in, in de huishoudpot. Bij vrouwen ligt dit bedrag op 440 euro.
Oorzaak
De oorzaak van het feit dat vrouwen minder vaak stoppen met werken of uren inleveren is niet helemaal duidelijk. Bij het CBS wijst men op de economische crisis en de stijgende huizenprijzen. Dit heeft vrouwen misschien wel gedwongen om te blijven werken. Ook vrouwenemancipatie zal een belangrijke rol spelen.