“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Geen partneralimentatie, maar gewoon voor jezelf zorgen

10 okt, 2017 | 2016-2020
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Veel jongeren vinden partneralimentatie maar onzin. Ruim 60 procent van de Nederlandse jongeren is van mening dat er na een scheiding geen partneralimentatie moet worden betaald. Zij vinden dat mensen na een scheiding gewoon weer voor zichzelf moeten gaan zorgen. Dit blijkt uit een onderzoek onder duizend jongeren tussen de 16 en 24 jaar van TNS NIPO. Een opvallende uitkomst die de individualisering van de samenleving heel goed weer geeft.

Gescheiden ouders

Opvallend is dat dit antwoord vooral werd gegeven door mannen, laagopgeleiden en jongeren van gescheiden ouders. Deze laatste groep geeft dit antwoord voornamelijk omdat zij van dichtbij hebben gezien wat een conflicten er kunnen ontstaan over alimentatie en hoeveel impact dit heeft op de kinderen die betrokken zijn bij een scheiding.

Gemeenschap van goederen

Een kleine meerderheid van de jongeren is niet van plan om in gemeenschap van goederen te trouwen. Zij vinden het prettiger dat ieder zijn eigen bezittingen en schulden houdt, waardoor er bij een scheiding niets verdeeld hoeft te worden. Het gaat hier om 57 procent van de ondervraagde jongeren. Ook hierbij zijn het vooral jongeren met gescheiden ouders die dit aangeven.

Reden om te trouwen

Ook werd er gevraagd naar redenen om in het huwelijksbootje te stappen. Er wordt vooral uit liefde getrouwd (85 procent). Een kwart trouwt puur voor de kinderen. 11 procent doet het omdat het zo hoort als je een relatie hebt. Geld en financiële zekerheid werd door 8 procent van de jongeren genoemd als reden om te trouwen.