“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Afschaffen hoger beroep alimentatiezaken

23 okt, 2017 | 2016-2020
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Het nieuwe kabinet komt met veel nieuwe plannen. Een van de nieuwe plannen is het afschaffen van het hoger beroep in echtscheidings- en alimentatiezaken. Het afschaffen van de mogelijkheid om in deze gevallen in hoger beroep te gaan zou per jaar maar liefst 1700 beroepsprocedures schelen.

Besparing

Dit levert de overheid een flinke besparing op, aangezien dit procedures zijn die standaard de inzet van drie rechters vergen. De kosten van een hoger beroep procedure lopen al snel op tot bijna 4.000 euro. Een mooie manier om te besparen.

Escalatie voorkomen

Los van de besparingen die het afschaffen van het hoger beroep oplevert is het ook belangrijk om escalatie tussen de exen te voorkomen. Soms is een hoger beroep nodig om een fout te herstellen of om iets toe te voegen dat in eerste instantie over het hoofd is gezien, maar helaas gaan hoger beroepsprocedures ook vaak over het zoveel mogelijk dwarsbomen van de ander. Gewoon maar doorprocederen om elkaar dwars te zitten of op kosten te jagen. Door deze nieuwe regeling wordt dit langdurig getouwtrek voorkomen.

Niet over één nacht ijs

Het afschaffen van het hoger beroep in dit soort zaken stuit op verzet van advocaten. “Afschaffen van beroep is een ingrijpende en ongewenste maatregel. Onbegrijpelijk dat deze besparingen sluipenderwijs zijn ingeboekt” zo zegt de Nederlandse Orde van Advocaten. Het kan allemaal ook nog wel even gaan duren voor deze afschaffing van het hoger beroep een feit is. Er is een wetswijziging voor nodig waar waar niet iedereen zonder slag of stoot mee akkoord zal gaan.