“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Alimentatie indexering 2022 bekend

16 nov, 2021 | 2021
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Betaal of ontvang je kinder- en/of partneralimentatie, dan moet het bedrag vanaf 1 januari 2022 worden verhoogd met 1,9 procent. Dit is de wettelijke indexering die ieder jaar moet worden toegepast. De jaarlijkse verhoging van de alimentatie is verplicht.

Indexeringspercentage

Het indexeringspercentage wordt ieder jaar in november vastgesteld door het ministerie voor Rechtsbescherming. De hoogte van de indexering wordt bepaald aan de hand van de loon- en prijsstijgingen in Nederland. Voor 2022 is het percentage vastgesteld op 1,9 procent.

Zelf regelen!

Veel mensen denken dat die indexering automatisch gaat. Dit is niet het geval. Alimentatieontvangers- en betalers moeten dit zelf in de gaten houden en toepassen. Betaal of ontvang je alimentatie, dan ontvang je bijvoorbeeld ook geen brief, waarin de indexering wordt aangekondigd. Je moet echt zelf aan de bel trekken. Betaal jij alimentatie, pas het bedrag dan op tijd aan. Ontvang jij alimentatie, dan kan het geen kwaad om jouw ex even op de hoogte te stellen van het nieuwe indexeringspercentage. Met onze berekenmodule bereken je gemakkelijk hoe hoog de alimentatie in het nieuwe jaar moet worden.

Wat als de ex de indexering niet betaalt?

De indexering is verplicht. Weigert jouw ex dus om het bedrag vanaf 1 januari te verhogen, dan kan je hier actie op ondernemen. Het is goed om de ex hier eerst op aan te spreken. Veel mensen denken niet aan de indexering en zien dit over het hoofd. Betaalt hij echter niet, dan kan je het Nationaal Loket Alimentatie Inning (NLAI) inschakelen om te gaan vorderen. Dit kan tot vijf jaar terug. Lees je dit nu dus voor het eerst en is jouw alimentatie de afgelopen jaren nooit aangepast, dan kun je dit alsnog gaan vorderen. Wij helpen je daar graag bij. Neem voor hulp gerust vrijblijvend contact met ons op.