“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ex-partner betaalt voor bijstand ex

13 feb, 2017 | 2016-2020
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Gemeenten verhalen steeds vaker de bijstandsuitkering op de ex-partner van de bijstandsgerechtigde. Zelfs als tijdens de scheiding officieel afstand is gedaan van partneralimentatie trekt de gemeente bij de ex aan de bel. Als je bij de scheiding namelijk afziet van alimentatie, terwijl je niet in je eigen inkomen kan voorzien zou de belastingbetaler onterecht voor de kosten opdraaien. Dit wil de gemeente voorkomen.

Vorderingen bijstand

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam met cijfers. In 2015 waren er 1650 vorderingen op ex-partners ter waarde van zo’n 3,8 miljoen euro. In het tweede kwartaal van 2016 is dit opgelopen tot 1910 vorderingen met een waarde van 5,2 miljoen euro.

Eigen beslissing

Gemeenten hebben het recht om de bijstandsuitkering te verhalen op een ex-partner, tenminste als deze genoeg draagkracht heeft. Gemeenten mogen zelf beslissen of ze ook daadwerkelijk gebruik maken van dit recht of niet. Veel gemeenten doen dit wel. Dit vooral omdat zij het onrechtvaardig vinden dat de belastingbetaler opdraait voor kosten, terwijl de ex dit ook kan ophoesten. De vier grote steden maken allemaal gebruik van deze regeling.