“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Afzien van alimentatie? Dan ook geen belastingaftrek

17 feb, 2020
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

In het echtscheidingsconvenant kun je afstand doen van de partneralimentatie. Ga je vervolgens een aantal jaren laten toch uit coulance partneralimentatie betalen, dan kun je nog wel eens problemen krijgen met de belastingdienst!

Alimentatie uitgesloten

Een stel met drie kinderen had een geregistreerd partnerschap. Zij besloten na een relatie van negen jaar uit elkaar te gaan. Gelukkig konden zij nog goed overleggen en maakten zij de nodige afspraken. In het echtscheidingsconvenant spraken zij af dat partneralimentatie was uitgesloten. In het document stond letterlijk: “Beide partijen hebben geen behoefte aan een bijdrage van de andere partner in zijn/haar kosten voor levensonderhoud”. Echter bleek na een paar jaar dat de vrouw niet in haar eigen levensonderhoud kon voorzien. Zo lukte het haar niet mee om iedere maand een deel van de gezamenlijke schuld af te lossen.

Aftrekken

De man besloot zijn ex financieel te ondersteunen. Hij hielp haar met een bedrag van 705 euro voor haar levensonderhoud en betaalde daarnaast 5100 euro aan rente en aflossingen. Hij zag dit als partneralimentatie en wilde deze bedragen dan ook bij de belasting aftrekken. De Belastingdienst ging hier echter niet in mee. Hij mocht het geld niet aftrekken. De man was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter. Helaas kreeg in dit geval de Belastingdienst gelijk. Doordat er afstand was gedaan van partneralimentatie was er in dit geval geen sprake van een onderhoudsverplichting. De vrouw kon nergens aanspraak op maken en de man was dus niet verplicht om iets te betalen. Van recht op belastingaftrek is in dit geval dus geen sprake.