“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Alimentatie indexering 2021 bekend

19 okt, 2020
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Betaal of ontvang je kinder- en/of partneralimentatie, dan moet het bedrag vanaf 1 januari 2021 worden verhoogd met 3 procent. Dit is de wettelijke indexering die ieder jaar moet worden toegepast.

Indexeringspercentage

Het indexeringspercentage wordt ieder jaar vastgesteld door het ministerie voor Rechtsbescherming. De hoogte van de indexering wordt bepaald aan de hand van de loon- en prijsstijgingen in Nederland. Voor 2021 is het percentage vastgesteld op 3 procent.

Zelf regelen!

Veel mensen denken dat die indexering automatisch gaat. Dit is niet het geval. Alimentatieontvangers- en betalers moeten dit zelf in de gaten houden en toepassen. Betaal jij alimentatie, pas het bedrag dan op tijd aan. Ontvang jij alimentatie, dan kan het geen kwaad om jouw ex even op de hoogte te stellen van het nieuwe indexeringspercentage. Met onze berekenmodule bereken je gemakkelijk hoe hoog de alimentatie in het nieuwe jaar moet worden.

Wat als de ex de indexering niet betaalt?

De indexering is verplicht. Weigert jouw ex dus om het bedrag vanaf 1 januari te verhogen, dan kan je hier actie op ondernemen. Het is goed om de ex hier eerst op aan te spreken. Veel mensen denken niet aan de indexering en zien dit over het hoofd. Betaalt hij echter niet, dan kan je het Nationaal Loket Alimentatie Inning (NLAI) inschakelen om het achterstallige bedrag voor je te gaan vorderen. Dit kan tot vijf jaar terug.