Berekening kinderalimentatie moet eenvoudiger

26 september 2011

Alimentatie voor kinderen moet eerlijker en eenvoudiger worden. Kortom; de huidige regeling moet aangepast worden. Dit vinden de VVD en PvdA. Donderdag bieden zij hierover een nota aan bij staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). 

‘Alimentatie moet eerlijker en simpeler’

Als het aan VVD en PvdA ligt, betalen straks beide ouders evenveel, ongeacht hun inkomen. Nu is het zo dat vooral de vader na een scheiding het meeste betaalt voor het onderhoud van de kinderen. 

Hoe vaak is kind bij ouder?

In de nieuwe regeling wordt gekeken naar hoe vaak een kind bij de ouder verblijft en wie de vaste kosten betaalt. Zo ontstaat een eerlijkere verdeling van de kosten.

Studiefinanciering en werk

Jongeren met studiefinanciering kunnen tot hun 23ste van de nieuwe regeling profiteren. Maar een kind dat in loondienst werkt, verliest zijn alimentatie op zijn 18de (nu is dat bij 21 jaar).

Simpele rekenmodule 

De VVD en PvdA hebben meer plannen. Om het berekenen van de alimentatie voor ouders gemakkelijker te maken komt er een online rekenmodule. Je kunt dan zelf berekenen hoe hoog de alimentatie wordt als het inkomen van een ouder verandert.

Rechter niet meer nodig

Het is de bedoeling dat de rechter zoveel mogelijk uit het alimentatieproces wordt geweerd. Op deze manier wordt het berekenen van de alimentatie voor de ouders gemakkelijker en goedkoper. Alleen in complexe gevallen kan de rechter bij geschillen worden ingeschakeld.

Wilt u een indicatie van uw huidige kinderalimentatiebehoefte? Maak dan gebruik van de gratis berekening van AlimentatieWijzer.nl.

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter