“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Drie partijen onderhoudsplichtig

31 jan, 2011 | 2010-2015
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

De Rechtbank Maastricht heeft een opvallende uitspraak gedaan over de onderhoudsplicht bij kinderalimentatie. Drie partijen zijn daarbij onderhoudsplichtig verklaard.

Herziening onderhoudsplicht na wijziging

Wijzigingen in omstandigheden kunnen grote invloed hebben op de manier waarop kinderalimentatie wordt vastgesteld, zoals:

  • het krijgen van een kind met een nieuwe partner
  • hertrouwen
  • het reeds betalen van alimentatie aan een ex-partner

In de zaak dient de man, na 8 jaar te zijn gescheiden van zijn ex-vrouw, een verzoek tot herziening van de kinderalimentatie in. Aanleiding daartoe zijn de gewijzigde omstandigheden. De man heeft namelijk zelf een kind heeft gekregen met een nieuwe partner. Daarnaast is zijn ex-vrouw inmiddels hertrouwd. Haar nieuwe man betaalt partneralimentatie aan zijn invalide ex-vrouw.

Oordeel rechter

De Rechtbank Maastricht is van mening dat er sprake is van gewijzigde omstandigheden. Het gevolg is dat er drie partijen voor de kinderen onderhoudsplichtig zijn verklaard. De stiefvader is nu ook onderhoudsplichtig voor de twee kinderen van zijn vrouw op grond van de wet. De behoefte van de kinderen moet verdeeld worden. Voor de vader, moeder én stiefvader worden afzonderlijke draagkrachtberekeningen gedaan.

Uitzondering op draagkrachtberekening

De stiefvader heeft in de rechtbank verzocht rekening te houden met de bestaande partneralimentatie. Zijn ex-vrouw is daarvan sterk afhankelijk, aangezien zij invalide is. De rechtbank heeft aan dit verzoek gehoor gegeven. Hiermee heeft de rechtbank besloten de bestaande partneralimentatie voor te laten gaan op de nieuwe kinderalimentatie.