“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Hoe gaat een alimentatieberekening in z’n werk?

23 mrt, 2023
9,5
Klanten vertellen

1388 beoordelingen

Draagkracht, behoefte, inkomens, oude inkomens, zorgregeling… Allemaal termen die van belang zijn voor een kinderalimentatieberekening. Wij krijgen regelmatig vragen over hoe een berekening wordt gemaakt en wat de termen precies betekenen. We leggen je daarom graag de basis uit en hoe een (her)berekening in zijn werk gaat.

Draagkracht en behoefte

Voor een kinderalimentatieberekening zijn een aantal elementen belangrijk. Enerzijds hebben we namelijk de behoefte van het kind. Anderzijds de draagkracht van de ouders.

De behoefte wordt bepaald op basis van het gezinsinkomen wat jullie hadden op met moment van uit elkaar gaan. Daar komt een bedrag uit wat het kind nodig heeft om die levensstandaard voort te kunnen zetten. Dit wordt de behoefte van het kind genoemd. Deze wordt in principe maar één keer vastgesteld en wijzigt (met uitzondering van het bereiken van bepaalde leeftijden) niet.

Vervolgens wordt er gekeken wat beide ouders met hun huidige inkomensgegevens en bepaalde lasten kunnen bijdragen in die behoefte. Dit wordt de draagkracht genoemd. Bij een herberekening is dus in eerste instantie het inkomen van destijds toen jullie samen waren van belang, maar vervolgens ook de huidige inkomensgegevens.

Lasten

Ook bepaalde lasten gaan mee in de berekening. Voor woonlasten wordt altijd een vast percentage van het inkomen gebruikt. Dus of de woonlasten in werkelijkheid €100 of €1000 zijn, dat maakt voor de berekening eigenlijk niet uit. Ben jij degene die jullie kind elke keer haalt en brengt naar de andere ouder en maak je hiervoor reiskosten? Dan worden die kosten meegenomen in de berekening. Ook uitgaven voor bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering worden meegenomen.

Kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en kinderbijslag

In een officiële berekening worden het kindgebonden budget, de kinderopvangtoeslag en de kinderbijslag meegenomen. Als deze posten bij jullie zijn meegenomen in de berekening hoeven jullie deze onderling dus niet te verdelen. Wel kan het zijn als de toeslagontvanger bijvoorbeeld gaat samenwonen, deze toeslagen vervallen. Dit kan een reden zijn om de alimentatie opnieuw te laten berekenen.

Zorgkorting

Ook de zorgregeling is voor de alimentatieberekening van belang. Hoe meer dagen zorg, hoe hoger de zorgkorting voor de betalende ouder zal zijn. Wijzigt er iets in de zorgregeling? Dan kan een herberekening zeker op zijn plek zijn.

Hertrouwen en samenwonen

Gaat de ex samenwonen? Dan heeft dat geen invloed op de alimentatie. Dit wordt anders als de ex gaat hertrouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Dit is alleen het geval als de hertrouwende ex ook de zorg heeft voor het kind. Is er sprake van een weekendregeling en gaat de weekend-ouder, om het maar even zo te noemen, hertrouwen. Dan zal dit geen invloed hebben op de alimentatie.

Ik wil een (her)berekening

Behoefte en draagkracht spelen dus een grote rol bij het bepalen van de alimentatie. Wijzigingen die invloed hebben op jouw draagkracht geven reden om een herberekening te laten uitvoeren. Kunnen jullie goed met elkaar overleggen? Dan kunnen wij een onafhankelijke alimentatie(her)berekening voor jullie maken. Werkt jouw ex niet mee? Dan brengen wij jou graag in contact met de juiste specialist. Ook als je vragen hebt of twijfelt over jouw situatie helpen we je graag. Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 09.00-17.15 op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten).