“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Hoe weet je zeker dat de kinderalimentatie ook aan de kinderen wordt besteed?

12 nov, 2020
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Betaal je kinderalimentatie, dan wil je natuurlijk graag dat jouw geld ook daadwerkelijk aan de kinderen wordt besteed. Heb je het idee dat dit niet het geval is, dan kan dit nogal wat frustraties teweeg brengen. Maar hoe weet je nou eigenlijk zeker dat de kinderalimentatie naar de kinderen gaat?

Wanneer betaal je kinderalimentatie?

Voor we deze vraag beantwoorden, is het belangrijk om eerst eens te bekijken hoe het precies zit met de kinderalimentatie. Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie kinderen, dan maken jullie afspraken over de omgangsregeling. In de meeste gevallen komt het er op neer dat de kinderen wat vaker bij moeder zijn dan bij vader. Daar gaan we hier ook even van uit. De moeder is dan de verzorgende ouder. Dit betekent dat zij alle kosten voor de kinderen moet betalen. Zij zorgt er dus voor dat er kleding wordt gekocht, betaalt zwemles en alle andere kosten die de kinderen met zich meebrengen.

Om dit te kunnen betalen ontvangt zij kinderalimentatie van de vader. Daarnaast is er natuurlijk de kinderbijslag en kan er wellicht kindgebonden budget worden aangevraagd. De vader betaalt dus kinderalimentatie en heeft de nodige verblijfskosten als de kinderen bij hem zijn. Hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden hangt dan ook samen met de omgangsregeling. Hoe vaker de kinderen bij vader zijn, hoe minder alimentatie hij betaalt, omdat hij dan meer verblijfskosten heeft. De hoogte van de alimentatie wordt in de meeste gevallen officieel berekend. Is er co-ouderschap? Ook dan is er in de meeste gevallen sprake van kinderalimentatie. Degene met het hoogste inkomen betaalt een stukje kinderalimentatie aan degene met het laagste inkomen.

Waar is de kinderalimentatie voor bedoeld?

De kinderalimentatie is bedoeld om alle kosten die kinderen met zich meebrengen het hoofd te bieden. Hierbij gaat het dus niet alleen om kleding en een nieuw paar schoenen op zijn tijd, maar ook om bijvoorbeeld een dak boven het hoofd. Gas, water, licht. Een gevulde koelkast. Een nieuwe schooltas. Zwemles en nog veel meer. Dit zorgt ervoor dat iemand die kinderalimentatie ontvangt eigenlijk onmogelijk kan laten zien waar het precies aan uit is gegeven. Want welk deel van de boodschappen was bedoeld voor de kinderen? En hoeveel gas en water hebben de kinderen precies verbruikt? Dit is onmogelijk te bepalen.

Hoe weet ik zeker dat de alimentatie naar de kinderen gaat?

Het antwoord op deze vraag is dus simpel: Niet! Dit kan je niet weten en dit valt ook niet te controleren. Het is dan ook beter om dit los te laten. Doe je dit niet, dan komt daar vaak alleen maar ruzie van. Je kunt iemand niet dwingen om alle bonnetjes te overleggen en op die manier te bewijzen dat het geld toch echt naar de kinderen is gegaan. Heb jij het idee dat er niet goed voor de kinderen wordt gezorgd, dan is dit een ander verhaal en heb je natuurlijk wel degelijk een reden om actie te ondernemen.

Is een kinderrekening een oplossing?

In sommige gevallen, en dan vooral bij co-ouderschap, spreken ouders af dat zij wel zicht houden op elkaars uitgaven. Dit doe je door het samen openen van een kinderrekening. Op de kinderrekening stort je de kinderalimentatie, maar ook de kinderbijslag. Vervolgens kopen jullie hier de kleding, schoenen, nieuwe schooltassen e.d. van. Dit brengt echter wel een paar problemen met zich mee.

Ten eerste krijgt de verzorgende ouder op deze manier geen compensatie voor de kosten die zij thuis maakt, terwijl dit juist vaak de grootste kostenposten zijn. Zie die koelkast maar eens gevuld te houden met twee pubers in huis… Ten tweede is de kans groot dat je hele vervelende discussies krijgt over de uitgaven die zijn gedaan. Misschien koopt jouw ex wel een hele dure winterjas voor de kinderen, terwijl jij meestal shopt bij de C&A. Of vond jij het nodig om nieuwe schoenen voor ze te kopen, terwijl de ex van mening is dat de oude schoenen nog best een ronde mee kunnen.

Wij krijgen veel mensen aan de telefoon die hier ruzie over hebben. Een hele lastige situatie waar je ook weinig mee kan. Of een kinderrekening de oplossing is, ligt dus vooral aan de manier waarop jullie er in staan en hoe jullie met elkaar om gaan. Het is overigens niet mogelijk om een kinderrekening af te dwingen. Wil jij dit wel maar de ex niet, dan houdt het op.

Alimentatiecheck

Al met al is het dus bijna onmogelijk om te controleren of de kinderalimentatie wel bij de kinderen terecht komt. Het is dan ook het beste om dit los te laten. Heb jij het idee dat je te veel alimentatie betaalt, dan is dit waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan. In dat geval is het wellicht slim om eens even te laten checken of de alimentatie die jij betaalt nog wel klopt. Bepaalde veranderingen in bijvoorbeeld jouw inkomen of de omgangsregeling kunnen namelijk invloed hebben op het bedrag dat jij moet betalen. Bij ons kan je terecht voor zo’n alimentatiecheck. Dan weet je in ieder geval zeker dat alles klopt en je niet teveel betaalt.