“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Meebetalen aan schoolkosten of niet?

01 sep, 2020
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Nu de zomervakantie weer voorbij is en de kinderen weer naar school gaan, zullen ook veel gescheiden ouders te maken krijgen met discussies over geld. Want wie gaat nou eigenlijk die schoolkosten betalen? Hoe zit het met het boekengeld? En die dure laptop die zoonlief nodig heeft… wie gaat dat betalen?

Schoolkosten

Kinderen die naar school gaan, brengen ook de nodige kosten met zich mee. Gaan ze naar de basisschool, dan valt dit nog wel mee. Meestal heb je dan alleen een eigen bijdrage, overblijfkosten en wat extra’s voor het schoolreisje. Daar komen de meeste ouders samen wel uit. Op het voorgezet onderwijs wordt het al anders. In sommige gevallen moet er al wat schoolgeld worden betaald, is er een laptop nodig en zijn er tripjes en excursies naar het buitenland die in de papieren kunnen lopen. Gaat je kind studeren, dan wordt het nog een heel ander verhaal. Bij studerende kinderen moet je erop rekenen dat je ieder jaar een paar duizend euro kwijt bent aan schoolkosten. En dan hebben we het nog niet over het boekengeld en alle andere kosten die studeren met zich meebrengt. Het moment dat de rekening van de school binnenkomt is meestal ook het moment dat mensen bij ons aan de bel trekken met de vraag wie dit moet gaan betalen…

Afspraken over schoolkosten?

Om te bepalen wie wat moet betalen is het belangrijk om te bekijken welke afspraken jullie op papier hebben gemaakt over deze kosten. Soms staan er in het echtscheidingsconvenant of het ouderschapsplan hele duidelijke afspraken en is precies uitgeschreven wie wat moet betalen. In dat geval kun je de kosten op die manier verdelen. Toch zijn de afspraken vaak niet zo duidelijk. Staat er in het convenant dat jullie de schoolkosten delen, dan betalen jullie allebei de helft. Het kan echter ook zo zijn dat er staat dat de schoolkosten naar rato moeten worden verdeeld. In dat geval is het belangrijk om te bekijken hoe jullie inkomens zich tot elkaar verhouden. Is jouw inkomen 1/3 van dat van de ex, dan is het de bedoeling dat jij 1/3 deel van de schoolkosten betaalt en de ex de rest. Hier kan wat discussie over ontstaan, maar meestal komen exen hier uiteindelijk samen wel uit.

Geen afspraken over schoolkosten

Lastiger wordt het als jullie geen afspraken hebben gemaakt over schoolkosten. En helaas komt dat maar al te vaak voor. Voor veel mensen met kleine kinderen die uit elkaar gaan, is studeren nog een ver van hun bed show. Er wordt niet aan gedacht om hier afspraken over te maken, terwijl dit wel heel belangrijk is! Heb je namelijk geen afspraken gemaakt over schoolkosten, dan vallen deze kosten onder de alimentatie. Dit betekent dat degene die de alimentatie ontvangt de schoolkosten moet betalen. De andere ouder is verder niet verplicht om hier iets in bij te dragen. Bij studerende kinderen kan dit er behoorlijk inhakken. Hebben jullie nog redelijk goed contact, dan kunnen jullie natuurlijk alsnog afspreken dat de andere ouder ook een bijdrage doet, maar hij/zij is dit dus niet verplicht. Juridisch gezien kun je hier ook niets tegen doen.

Denk aan de schoolkosten!

Zijn jullie bezig met de scheiding of overweeg je binnenkort uit elkaar te gaan? Denk er dan aan dat je samen goede afspraken maakt over de schoolkosten. Zo voorkom je vervelende verrassingen. Heb je hier verdere vragen over of hebben jullie hulp nodig om alles goed op papier te zetten? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers. Zij helpen je hier graag bij. Je kunt ze telefonisch op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 bereiken op [/phone]. Wil je liever dat wij jou even bellen, dan kun je jouw gegevens achterlaten op ons contactformulier.