“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Minder partneralimentatie: wordt vrouw nu sneller financieel onafhankelijk?

16 jun, 2020
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Sinds 1 januari is de partneralimentatie flink versoberd. Heeft dit tot gevolg dat vrouwen sneller financieel onafhankelijk worden? Dat moet nog blijken. Ondanks dat de vrouw in veel gezinnen meer werkt dan vijftig jaar geleden, houden ook nog veel gezinnen aan de traditionele verdeling vast waarbij de man meer werkt dan de vrouw.

Inkomsten veranderen

Veel vrouwen kiezen er met de komst van kinderen voor om minder uren te werken. Daardoor is de man vaak hoofdverdiener. De vrouw is meer thuis en brengt minder geld binnen. Na een scheiding willen veel vrouwen dit zo houden. Echter kan je dan hetzelfde uitgavepatroon aanhouden? Eerder ging je wellicht twee keer per maand naar de kapper of shoppen. Iedere situatie is anders, maar als je minder lang geld krijgt, zul je eerder financieel zelfstandig moeten worden.

Aanpassing duur partneralimentatie

Tot 1 januari kon een ex tot twaalf jaar lang partneralimentatie krijgen. In de meeste gevallen is die ex de vrouw. Vanaf 1 januari 2020 is de partneralimentatie beperkt. Je ontvangt nu partneralimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk heeft geduurd met een maximum van vijf jaar. Voor oudere stellen, stellen met jonge kinderen en schrijnende gevallen zijn er uitzonderingen mogelijk. Het doel van de verkorte partneralimentatie is dat mensen na een scheiding eerder financieel op eigen benen gaan staan.

Eerder op eigen benen staan

Veel vrouwen maken liever gebruik van de oude regeling. EInd vorig jaar ontstond daarom nog een flinke piek in het aantal verzoeken voor een echtscheiding. Mannen probeerden daarentegen de scheiding nog even uit te stellen. Ondanks dat het financieel steunen van je ex na een scheiding belangrijk blijft is 12 jaar tegenwoordig te lang. Het is voor een vrouw echt mogelijk om eerder op eigen benen te staan en indien nodig meer te gaan werken. Ook voor de betaler is het fijn dat de partneralimentatie eerder stopt. Je voelt je dan toch weer een stuk vrijer. Vijf jaar is beter te overzien. Daarbij blijkt dat het de alimentatieontvanger meer motiveert om financieel onafhankelijk te worden.

Werkelijkheid toch soms anders

Toch denken sommige dat de wet vooruit loopt op de werkelijkheid. Wanneer er kinderen komen sluipt bij veel stellen de traditionele rolverdeling erin. Stellen staan dan ook niet stil bij de eventuele consequenties. De vrouw zet haar carriere gedeeltijk stil. Maandelijks komt er een bedrag binnen en daar wordt van geleefd door het gezin. Dat het merendeel door de man wordt binnengebracht wordt “vergeten”. Daarom is het belangrijk de taakverdeling vanaf het begin van het huwelijk te bespreken en eerlijk te regelen. Dan voorkom je gedoe als het fout loopt. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan, want als je verliefd bent zie je de noodzaak vaak niet om dit te bespreken. Of het ligt juist vrij gevoelig.

De nieuwe generatie verandert

Bij jonge stellen zie je steeds meer gelijkheid in inkomen. Sommige vrouwen werken fulltime of beide partners werken vier dagen. In deze gezinnen is partneralimentatie niet nodig wanneer ze zouden gaan scheiden. Je zou dus kunnen zeggen dat voor de nieuwe generatie geen partneralimentatie meer nodig is. Vrouwen staan tegenwoordig financieel onafhankelijk. Dit is echter te simpel gesteld. Ten eerste scheelt het overheidskosten als mensen onderling naar elkaar omzien. Ten tweede blijft de intentie van een huwelijk dat je voor de rest van je leven samen blijft. omdat je in principe met elkaar trouwt voor de rest van je leven. Natuurlijk kan een huwelijk stranden, maar mensen richten hun leven met elkaar in. Zo besluiten nog steeds veel gezinnen dat de een meer ruimte krijgt voor carrièrekansen en de ander meer zorg levert voor de kinderen. Ook zijn er helaas schrijnende situaties waar een kind ongezond is en dus ook echt meer verzorging behoeft waardoor een van de ouders helemaal niet meer kan werken.

Voordelen aan partneralimentatie

De partneralimentatie heeft dus ook veel voordelen. Je krijgt even lucht om je leven opnieuw in te delen. Je kan het ged bijvoorbeeld gebruiken om je te laten omscholen zodat je een goede fulltime baan kan krijgen die je genoeg inkomen oplevert om zelf alles te bekostigen. Partneralimentatie wordt echter maar aan 16% van de scheidingen toegekend. Vooral bij gezinnen met een gemiddeld tot hoog inkomen. De kinderalimentatie heeft namelijk altijd voorrang. In lagere inkomensgroepen is er vaak geen geld over om ook nog partneralimentatie te betalen.

Wat zijn de uitzonderingen bij partneralimentatie?

  1.  Mensen die voor 1 januari 1970 geboren zijn en langer zijn getrouwd dan vijftien jaar hebben recht op tien jaar partneralimentatie.
  2.  In gezinnen met kinderen onder de 12 jaar houdt de ex-partner recht op twaalf jaar alimentatie tot het jongste kind twaalf jaar is.
  3.  Wanneer je minimaal vijftien jaar getrouwd bent en je als alimentatieontvanger de AOW-leeftijd binnen tien jaar na de scheiding bereikt. Je hebt dan recht op 10 jaar alimentatie.
  4.  Het bereiken van de AOW-leeftijd door de alimentatiebetaler leidt niet meer automatisch tot het vervallen van de alimentatieverplichting.
  5.  Bij schrijnende gevallen heeft de rechter altijd de mogelijkheid om een langere termijn dan vijf jaar toe te wijzen.